Hlavní obsah

USA zachraňují ekonomiku, opět snížily úroky

– WASHINGTON

Americká centrální banka v úterý opět snížila o čtvrt procentního bodu základní úrokovou sazbu. Od září klesla už o celý bod, nyní je 4,25 procenta. Banka se tím snaží zachránit realitní trh a zabránit propadu ekonomiky do recese. Analytiky ale snížení zklamalo, čekali, že bude razantnější.

Článek

Investoři doufali, že centrální banka sníží sazby o půl procentního bodu. Dow Jonesův index, který předtím mírně rostl, tak po zprávě Fedu klesl o zhruba jedno procento. Rostl naopak kurz dolaru a ceny vládních obligací.

Americká ekonomika se nyní potýká s hlubokým propadem trhu s bydlením a potížemi na úvěrovém trhu, které mají negativní dopady především na banky. Analytici krok Fedu převážně očekávali, někteří však předpovídali redukci o půl procentního bodu. Fed snížil základní sazbu poprvé za čtyři roky v září z původní úrovně 5,25 procenta.

Fed dává snižováním sazeb najevo, že chce Američany chránit před následky poruch na úvěrovém trhu, které hrozí vykolejením celé ekonomiky. Potíže vznikly v důsledku hypoteční krize, která vznikla na trhu hypoték pro rizikové klienty; odtud se rozšířila do celého finančního sektoru a od léta otřásá bankami a finančními trhy po celém světě. V posledních týdnech se situace zhoršila v tom, že velké finanční instituce v USA i jinde hlásily vysoké odpisy ztrát v důsledku angažovanosti na americkém trhu hypoték.

"Dnešní krok, ve spojení s dřívějšími zásahy, by měl během doby podpořit přiměřený ekonomický růst," uvedl měnový výbor Fedu v oficiálním prohlášení. Poznamenal, že napětí na finančních trzích se v posledních týdnech zvýšilo, což zhoršilo nejistoty obklopující výhled ekonomického růstu a inflace.

Reklama

Výběr článků

Načítám