Hlavní obsah

Tymošenková nebude premiérkou, parlament ji neschválil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV
Aktualizováno

Ukrajinský parlament v úterý neschválil nominaci Julije Tymošenkové na úřad předsedkyně vlády. Podle agentury AFP jí ke zvolení chyběl jeden hlas. Návrh na obsazení premiérského křesla předložil poslancům minulý týden prezident Viktor Juščenko na doporučení většinové koalice prozápadních sil.

Článek

V novém parlamentu má přitom jeho prozápadní seskupení Naše Ukrajina a Volební blok Julije Tymošenkové většinu.

Tymošenková ke zvolení potřebovala podporu 226 poslanců většinové tzv. oranžové koalice. Dostala ale jen 225 hlasů. Podle elektronického hlasovacího systému Tymošenkovou nepodpořili dva poslanci seskupení Naše Ukrajina.

Předseda parlamentu Arsenij Jaceňuk (Naše Ukrajina) oznámil, že dva poslanci nestihli hlasovat. Následně vyhlásil v jednání parlamentu přestávku. Zatím podle agentur není jasné, jak bude nyní formování nové vlády pokračovat.

Tymošenková a Juščenko byli v roce 2004 hlavními postavami takzvané oranžové revoluce, jež Juščenka katapultovala k moci. Tymošenková se pak v roce 2005 na několik měsíců stala předsedkyní vlády. S prezidentem se však rozhádala a ten ji z premiérské funkce odvolal.

Prozápadní koalice proti premiéru Janukovičovi

Před předčasnými zářijovými volbami se oba rivalové smířili a slíbili si, že po volbách uzavřou koalici jen mezi sebou navzájem. V novém parlamentu mají prozápadní seskupení Tymošenkové a Juščenka těsnou většinu.

Slib, že se nepřidají k dosavadnímu premiérovi Viktoru Janukovyčovi, jehož Strana regionů volby vyhrála a je se 175 poslanci nejsilnějším seskupením v novém parlamentu, zatím dodržují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám