Hlavní obsah

Kaddáfí navštívil po 34 letech Francii

– PAŘÍŽ

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí přiletěl v pondělí do Paříže na pětidenní oficiální návštěvu po 34 letech. Jeho návštěva však budí mnoho protestů. Francouzský prezident ho údajně pozval kvůli dalšímu pokroku v ochraně lidských práv a také oznámil, že společně podepíší kontrakty za zhruba deset miliard eur.

Článek

V době Kaddáfího příletu manifestovali v Paříži jeho odpůrci i stoupenci. Návštěvu kritizovala také francouzská opozice.

Výhrady k ní vyslovili ministr zahraničí Bernard Kouchner a státní tajemnice pro lidská práva Rama Yadeová, která byla k Sarkozymu předvolána. Uvedla, že Kaddáfí musí pochopit, že Francie není rohožka, o kterou by si někdo mohl přijet otřít z nohou krev svých obětí, a že odmítá odstoupit.

Hodnota kontraktů ohlášená Sarkozym je mnohem vyšší, než se čekalo. Kaddáfího syn Sajf Islám v rozhovoru pro sobotní deník Le Figaro hovořil o možném nákupu 26 letounů Airbus za víc než tři miliardy eur (80 miliard korun) a jaderného reaktoru. Sarkozy oznámil, že půjde také o spolupráci na zařízení pro odsolování mořské vody na jaderný pohon a o zbraně.

Kadáfí bude přijímat hosty ve stanu po beduínském způsobu

Kaddáfího program v Paříži zahrnuje kromě tří setkání se Sarkozym a návštěvy v Národním shromáždění také jednání s podnikateli a návštěvu sídla UNESCO nebo Versailles.

Libyjský vůdce si dal v zahradě paláce Marigny, kde jsou ubytováváni státní hosté, postavit stan, aby tam mohl své hosty přijímat po beduínském způsobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám