Hlavní obsah

Při pádu letadla na Ukrajině zahynul majitel společnosti Fun Air

Novinky, vor, aš, Novinky, Právo, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Mezi pěti oběťmi nedělní havárie dvoumotorového Beechcraftu C90 u Kyjeva je i jednatel a majitel společnosti Fun Air Miroslav Jäger. Při pádu stroje zemřelo pět Čechů, včetně majitelů společnosti na výrobu tepelných konvertorů Minib Miloše Nováka a Zuzany Novákové. Že byl na palubě stroje Jäger, potvrdil Právu v pondělí šéf Leteckého akrobatického centra z letiště v Karlových Varech - Olšových Vratech Jiří Duras.

Článek

"Na palubě havarovaného letadla v Kyjevě byl i Miroslav Jäger z Karlových Varů,“ uvedl šéf Leteckého akrobatického centra z letiště v Karlových Varech - Olšových Vratech Jiří Duras. „Z Karlových Varů do Hradce jel autem, kde nastoupil do letadla,“ dodal.

„Nemám ale ověřeno, že by byl na palubě rovněž další pilot Petr Toužimský. To se musíte ptát na letišti v Kladně - Hořicích, odkud je,“ dodal Duras. Neví ani, kdo při přistávacím manévru letadlo pilotoval. Podle něj ale chyba pilota není pravděpodobná.

„Jäger byl hodně zkušený pilot, který velmi intenzivně létal,“ uvedl Duras ke svému 34letému kolegovi. „Osobně si nedovedu představit, co se muselo stát, že havarovali. Informace se zatím různí. Četl jsem i o svědectví, že letadlo bouchlo ještě před pádem. Samo o sobě ale nemohlo na palubě nic explodovat,“ kroutil hlavou Duras.

Stroj spadl před přistáním

Stroj se zřítil ještě před přistáním v neděli v Kyjevě krátce po páté hodině. Stroj mířil na druhé největší kyjevské letiště Žuljany. Podle ukrajinských představitelů je nejpravděpodobnější příčinou neštěstí chyba pilota.

Jeden z osmi strojů společnosti Fun Air. Foto: fun-air.cz

„Na palubě se nacházel zástupce české společnosti Minib, pan Novák narozený v roce 1958, jeho žena narozená v roce 1962, další žena narozená v roce 1973 a dva piloti," řekla mluvčí ukrajinského Státního leteckého úřadu Natalija Aljušinová ukrajinské agentuře Unian. Stroj spadl výšky přibližně 2,5 kilometru nedaleko druhého největšího kyjevského letiště Žuljany.

Fun Air chtěl rozšířit služby

Už v neděli se spekulovalo, že zřícený stroj mohl být Beechcraft C90, který provozoval Fun Air. Právě tato společnost letos svůj letecký park koncem letošního roku rozšířila o stroj Beechcraft C90B s německou imatrikulací D-IBDH. Přeregistrován a zapsán do leteckého rejstříku ČR měl být letoun až v roce 2008. Fun Air působí v Karlových Varech od roku 2003, kde provozuje pilotní školu, kondiční létání, půjčování letadel a vyhlídkové lety. Vlastní osm letadel.

Jäger byl jednatelem a jediným společníkem společnosti Fun Air, jenž měla od dubna příštího roku v Karlových Varech zahájit službu aerotaxi na letišti v Olšových Vratech nedaleko lázní. Karlovarská krajská rada již rozhodla, že mu k tomuto datu pronajme hangár na letišti, kam měl umístit svých celkem osm strojů. „Myslím, že s touto tragédií celý projekt padá,“ uzavřel Duras.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám