Hlavní obsah

Švýcarská banka vrátí Česku zatoulanou půlmiliardu

Právo, Jakub Svoboda

Pět set miliónů korun, které v březnu 2005 zmizely za záhadných okolností z účtu dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA), se s největší pravděpodobností do Česka brzy vrátí.

Článek

Podle informací Práva by už příští týden měla být uzavřena dohoda mezi zástupci agentury a švýcarskou bankou UBS, v níž peníze českého státu nakonec skončily.

Návrat zatoulané půlmiliardy byl pravděpodobně také předmětem mimořádné schůzky vlády během přestávky páteční schůze Sněmovny. O čem ministři zhruba hodinu jednali, se ale novináři nedozvěděli.

ČKA informace Práva nepotvrdila s tím, že žádná dohoda se Švýcary zatím neexistuje. „Nic podepsané není,“ uvedl mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Již před měsícem však lidé z vedení ČKA Právu naznačili, že mimosoudní dohoda s UBS je na spadnutí. Nyní k ní chybí jen maličký krůček. „Příští týden by to mohlo být podepsáno,“ řekl v pátek Právu zdroj, který si nepřál být jmenován.

Vedení státní agentury, která ke konci letošního roku ukončí činnost, tak zhruba po roce a půl tvrdého vyjednávání zřejmě bude slavit úspěch. UBS, která je jednou z největších bank na světě, totiž dlouho odmítala stamilióny, jež byly podvodným způsobem vyvedeny z dceřiné firmy ČKA – společnosti Galileo Real, do Česka vrátit. Agentura proto banku loni v červnu zažalovala u Obchodního soudu v Curychu.

Podle zdroje Práva by se mělo do ČR nejdříve vrátit 420 miliónů Kč, poté i zbylých 80 miliónů. UBS by navíc měla uhradit všechny náklady, které ČKA vznikly v souvislosti se zmizením peněz a následnou snahou je získat zpět.

Konsolidační agentura má pak Švýcarům postoupit všechna práva na vymáhání pohledávky na lidech, kteří za zmizením prostředků státu stojí.

Půlmiliarda odešla do zahraničí bez vědomí vedení ČKA. Manažer Galilea Jan Šik dal k vyvedení peněz písemný souhlas, později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit.

Otevření účtu ve švýcarské bance zprostředkovávali podnikatelé Miloš Skořepa a František Savov. Skořepa pak několik měsíců českým médiím tvrdil, že vyvedené peníze vrátí. Na všechny tři hlavní účastníky transakce podala ČKA trestní oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám