Hlavní obsah

Prezidentské volby začnou 8. února

PRAHA
Aktualizováno

Volba prezidenta začne v pátek 8. února příštího roku. Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) v pátek na tento den svolal společnou schůzi obou parlamentních komor.

Foto: Novinky

Článek

Zatím jediným oficiálním kandidátem na nejvyšší ústavní funkci je nynější prezident Václav Klaus, kterého navrhla ODS. Jeho soupeřem by se mohl stát Jan Švejnar, který se ale dosud nerozhodl.

Ekonom Jan Švejnar v pátek uvedl, že své rozhodnutí o tom, jestli se stane oficiálních uchazečem o post hlavy státu, sdělí příští týden. Chce počkat na vyjádření lidovců. Uvedl to po schůzce s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Švejnar se původně měl rozhodnout do soboty.

Přestože Švejnar ještě neřekl, jestli do boje o Hrad půjde nebo ne, poznamenal, že již teď začne pracovat na sbírání podpisů mezi zákonodárci. Pro navržení prezidentského kandidáta je třeba 10 poslanců nebo senátorů.

Ekonom naznačil, že podpisy začne sbírat nejprve mezi senátory. Tam má jistou podporu členů SNK a Klubu otevřené demokracie (KOD). Prý už sestavuje tým, který bude jeho práci v kampani podporovat.

Paroubek: Vše nyní závisí na komunistech

Paroubek řekl, že sociální demokraté rozhodnou o případné nominaci Švejnara příští sobotu, kdy zasedne jejich širší vedení. Poznamenal, že podpisy by měly být napříč politickým spektrem. "Řeknu otevřeně, že náš zájem, aby byl společným kandidátem uskupení odprava nalevo, trvá. Zda je to realistické, závisí v tuto chvíli na stanovisku komunistické strany," uvedl.

Paroubek je přesvědčen, že Švejnar kandidovat bude. Připustil ale, že nelze předvídat úplně všechno. "Já doufám, že stanovisko lidovců a komunistů bude takové, že bude kandidátem, který zvítězí," zdůraznil.

Televizní debaty

Šéf ČSSD prý má promyšlené, jak bude postupovat. Se svými záměry seznámil Švejnara a koncem týdne o nich chce hovořit se svými stranickými kolegy. Jakmile bude hotova nominace, Paroubek očekává televizní debaty kandidátů. Zatím jediným je nynější prezident Václav Klaus, který bude předsednické křeslo obhajovat.

"Já jsem přesvědčen, že pan profesor prokáže plnou kvalifikaci v těch věcech, o kterých bude řeč," dodal. Klaus ale podle Mladé fronty Dnes už nyní debaty odmítl. "V momentu, když je mým prostorem 281 volitelů, tak do televizních debat nepůjdu. Bylo by to kontraproduktivní," řekl.

 Švejnar má ještě příští úterý navštívit lidovecký senátorský klub a s největší pravděpodobnosti přijde i mezi komunistické poslance. Ani jeden z klubů se k jeho kandidatuře nijak jednoznačně nevyjádřil.

Se Švejnarovým jménem přišla původně Strana zelených. Na začátku listopadu si pak ekonoma s americkým a českým občanstvím vybrala jako kandidáta do prezidentského klání ČSSD. Podmínila to ale tím, že Švejnar získá podporu alespoň KSČM. Komunisté svůj postoj stále zvažují, v názorech na Švejnara nejsou jednotní, budou o něm jednat ještě v pátek odpoledne.

Reklama

Související články

Švejnar se vyslovil proti referendu o radaru

Ekonom Jan Švejnar, který je možným soupeřem Václava Klause v prezidentských volbách příští rok, uvedl, že by si nepřál referendum v otázce umístění radarové...

Švejnar vyzval Klause ke vzájemné debatě

Prezidentský kandidát profesor Jan Švejnar by se velice rád zúčastnil televizního duelu se současným prezidentem Václavem Klausem, aby si lidé mohli porovnat...

Výběr článků

Načítám