Hlavní obsah

Poslanci měli zpřísnit ochranu zvířat, umožnili však další týrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V pátek se ve Sněmovně udála pozoruhodná věc. Poslanci, kteří se ve třetím čtení měli zabývat zpřísněním pravidel zákona proti týrání zvířat, se dohodli, že umožní takzvané kontaktní norování, které předešlá verze zákona právě proti utrpení zvířat zakázala. Podle Strany zelených se tak zákon může zrovna zrušit.

Článek

Podle schválené novelizace budou lovečtí psi opět moci při výcviku přijít do kontaktu s lovenou zvěří. Dosud je liška ve cvičné noře od psa oddělena mřížkou, poslanci  ale v pátek podpořili ustanovení, které tuto mřížku v podstatě odstraňuje.

"Spíš by se to mělo jmenovat zákon na týrání zvířat," řekl Novinkám poslanec SZ Přemysl Rabas s tím, že pro umožnění kontaktního norování byla mírná nadpoloviční většina poslanců. "Asi mají v rodině nějakého myslivce," poznamenal se sarkasmem.

"Pes se vytáhne z nory, do něj bude zakousnutá liška. Hodí se pak do sudu s vodou, aby se od sebe odtrhli. Liška se tak používá opakovaně," popsal postup Rabas. "Jestli tohle není týrání zvířat, tak se ten zákon může zrovna zrušit," poznamenal. Dodal, že ustanovení je podle něj v rozporu i s evropským právem, které zakazuje, aby se jedno zvíře štvalo proti druhému.

Lov na živou rybku

Rabas také neúspěšně navrhoval, aby byla zrušena možnost lovu ryb na živou rybku, kterou umožnila poslední novelizace zákona. "To by civilizovaný národ dělat neměl," uvedl poslanec. Další jeho návrh, který nebyl schválen, se týkal omezení chovu kožešinových zvířat na farmách.

"Bohužel pro kožešinová zvířata žádné speciální ustanovení zákon nemá a vyhláška zatím neexistuje. Tato zvířata jsou považována za hospodářská, proto se na ně vztahují i obecné vyhlášky upravující zacházení a ustájení i těchto zvířat. Bohužel se jedná o velmi obecná pravidla," řekl Novinkám Tomáš Popp z občanského sdružení Svoboda zvířat.

V závěrečném hlasování novelu podpořilo 149 ze 165 přítomných. Proti byli přítomní zelení a lidovec Pavel Severa, několik dalších zákonodárců se hlasování zdrželo. "V takové podobě jsme to nemohli podpořit," řekl za zelené Rabas. Novelu nyní posoudí Senát.

Vládní předloha ve své původní podobě počítala především se zjednodušením postupu při odebírání týraných zvířat majitelům. Obce s rozšířenou působností by mohly takové zvíře neodpovědnému vlastníkovi nejen vzít, ale měly se stát i novým majitelem zvířete. Mohly by ho tedy později darovat či prodat jinému chovateli. Tato úprava ale z novely vypadla také, "...protože v současné chvíli prostě na této věci není dostatečná shoda," řekl poslancům již dříve ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Zgarba: Ochrana lišek je dostatečná

Podle poslance ČSSD a bývalého ministra zemědělství Petra Zgarby je i tak novela krokem ve prospěch zvířat. "V každém případě schválený zákon je posunem v ochraně zvířat. Zabudovává řadu vylepšení. Například se ukládá exekutorům a policii, když uzavírá byt, že musí zkontrolovat, zdali tam není nějaké zvíře a zda je nakládáno se zvířaty tak, jak má být," řekl ČTK.

Zgarba kontaktní norování hájí. Míní, že ochrana predátorů, jako je třeba liška, je dostatečná. "Dneska predátoři v přírodě jsou někdy chráněni více než zvěř a zvířata pernatá a drobná zvěř, která by měla být hájena," prohlásil. Zgarba přitom podle elektronického záznamu patřil k těm, kteří se závěrečného hlasování zdrželi.

Anketa

Měl by být lovecký pes při výcviku oddělený od lišky mřížkou?
Ano, nesmí se dostat do kontaktu
7,7 %
Ne, lišce i bez mřížky pes neublíží
16,4 %
Používání zvířat na výcvik jiných zvířat je nepřípustné
75,9 %
Celkem hlasovalo 1136 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám