Hlavní obsah

Soudkyně dostala důtku za chybu v kauze Anička

Právo, ČTK, nov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci v kárném řízení uložil důtku předsedkyni brněnského městského soudu Marcele Komárkové. Ta prý svévolně přidělila jinému soudci, než měla, případ Barbory Škrlové v kauze Kuřim. Škrlová se vydávala za třináctiletou Annu.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Soudkyně Marcela Komárková

Článek

Domnělou třináctiletou Annu městský soud v Brně letos v březnu nepravomocně svěřil do péče Kláry Mauerové, která je od jara ve vazbě kvůli údajnému týrání svých dvou synů v Kuřimi na Brněnsku. Vyšší soud verdikt zrušil a případ vrátil zpět k projednání.

Aby mohly soudy věc uzavřít, musí vědět, zda Anna existovala, nebo se za ni vydávala přítelkyně Kateřiny Mauerové Barbora Škrlová. Ta je nyní pravděpodobně v zahraničí a o návratu do Česka podle dřívějších informací neuvažuje.

Podle žaloby, kterou na soudkyni podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), Komárková nepřidělila kauzu týkající se návrhu o určení jména a příjmení, ustanovení poručníka a svěření do péče třetí osoby nezletilé dívky nazývané Anna v souladu s rozvrhem práce příslušného soudu a s občanským soudním řádem. O věci tak nerozhodoval zákonný soudce.

Soudkyně nemá k rozhodnutí námitky

„Z ústavního pohledu na ten případ i s ohledem na stanovisko Nejvyššího soudu je na místě toto jednání posoudit jako kárné provinění. Byť byla paní doktorka vedena snahou o co nejrychlejší rozhodnutí, přesto bohužel tímto způsobem porušila základní ústavní právo na zákonného soudce,“ řekl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Podle něj bylo polehčující okolností to, že jde o její první provinění a není žádných výhrad k její práci jako soudce ani jako řídícího pracovníka soudu.

Přestože Komárková navrhovala v závěrečném návrhu zproštění kárné obžaloby, neměla k vynesenému rozhodnutí žádné námitky. Zda využije možnost k podání opravného prostředku, dosud není rozhodnuta. Důtka patří podle Angyalossyho k těm mírnějším trestům, přísnější je finanční postih nebo odvolání z funkce soudce.

Pospíšil dříve uvedl, že půjde o precedenční rozhodnutí. Vrchní soud již jednou kárné řízení zastavil, Pospíšil se ale odvolal k Nejvyššímu soudu. Jeho kárný senát případ vrátil vrchnímu soudu s tím, že nelze rozhodnout bez veřejného jednání.

Klára Mauerová a její sestra Kateřina jsou podezřelé z týrání dvou Klářiných synů, sedmiletého Ondřeje a devítiletého Jakuba. Případ vyšel najevo poté, co policie našla mladšího chlapce nahého a svázaného v komoře domu v Kuřimi.

Reklama

Související články

SPECIÁL: Kauza týraného Ondřeje

Na začátku května 2007 odstartovala jedna z nejpodivnějších českých kriminálních kauz - případ týrání bratrů v Kuřimi. Policie v pondělí 7. května objevila...

Výběr článků

Načítám