Hlavní obsah

Desetiletá Tereza zřejmě opět skončí v léčebně

– PRAHA

Desetiletá Tereza Smutná zřejmě počátkem příštího roku opět skončí v léčebně nebo v azylovém domě. Podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Miloslava Sládka totiž pobyt u matky a ambulantní léčba dívčin vztah k otci nezlepšily. Dívku již Sládek kvůli sporům rodičů poslal na psychiatrii a později do léčebny Olivův dům u Říčan. Zpátky u matky je od počátku září.

Článek

"V lednu či únoru bych chtěl opět nařídit pobytovou terapii v Domě tří přání nebo jinde," prohlásil Sládek. Další možností je podle něj předat ji otci Lubomíru Chocovi, který vybere zařízení pro Terezu zařízení sám, popřípadě ji bude vychovávat.

Sládek poslal koncem června desetiletou dívku na psychiatrii do motolské nemocnice. Odůvodnil to tím, že Tereza měla zhoršený zdravotní stav a rodinné prostředí pro ni nebylo vyhovující. Rozhodnutí předcházel požadavek matky, aby nemusela o letních prázdninách dceru každý týden předávat jejímu otci a mohla s ní odcestovat mimo Prahu.

Poté, co se na soudce snesla vlna kritiky od psychiatrů a politiků v čele s prezidentem Václavem Klausem, přemístil začátkem července dívku do dětské léčebny Olivův dům u Říčan.

Dívka měla prolémy komunikovat s okolím

Soud ve čtvrtek ohledně vztahu dívky s otcem vyslýchal Terezina otčíma Aleše Hlaváčka a dětskou psychiatričku Alenu Uváčikovou. Podle Hlaváčka měla dívka vždy problémy komunikovat s okolím, a trvalo téměř tři roky než si na něj zvykla. V určitém období otčím podle jeho slov fungoval jako prostředník mezi matkou Markétou Smutnou a Chocem. Spolu s Terezou chodil na schůzky s otcem, aby se s ním neodmítla setkat.

Podle Hlaváčka měly obě strany zájem na tom, aby se styky mezi Chocem a jeho dcerou ustálily. "Je to však těžké, když vás dítě drží za nohu a říká, že nikam nejde," uvedl Hlaváček, který se Smutnou a Terezou bydlel do roku 2006 ve společné domácnosti.

Podle psychiatričky matka Terezu proti otci nenaváděla

Uváčiková uvedla, že nechuť dívky vídat se s otcem nevznikla kvůli tomu, že ji matka proti němu naváděla. "Vyplývá to z celé jejich rodinné kvazihistorie," řekla. Tereza má podle ní z Choce strach, který ale není zapříčiněný její negativní zkušeností s ním.

Dívčin otec při jednání tvrdil, že mu Smutná úmyslně bránila se s dcerou vídat. To Terezina matka u soudu popřela. Nyní dívka týdně dochází za pracovnicemi do neziskové organizace Dům tří přání a účastní se tam terapií. Podle Smutné setkání Choce s dítětem zařizují pracovnice azylového domu.

Soudce hodlá nařídit vyšší výživné

V pátek rozhodne Sládek o tom, zda bude muset Choc platit na dceru vyšší výživné. Již řadu let platí 1500 korun, matka požaduje 4000, které chce přiznat od září 2004. "Alimenty zvýším, ale asi ne o tolik, kolik matka požaduje," uvedl Sládek.

Neveřejně určí, zda potvrdí či zruší rozhodnutí, kterým dříve uložil dívčině matce Markétě Smutné pokuty ve výši přes 80.000 korun za to, že bránila Chocovi se s Terezou stýkat. Městský soud totiž jeho verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Spor rodičů o dítě se táhne mnoho let

Spor rodičů o Terezu trvá již mnoho let. Otec podle některých médií nejprve o dítě nestál, později ale projevil zájem se s dívkou vídat. Schůzkám ale údajně matka aktivně bránila. Podle ženy se dítě otce bálo a na setkání reagovalo pláčem. Muž zase tvrdil, že matka proti němu dceru poštvává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám