Hlavní obsah

Ministři potvrdili rozšíření schengenu na 21. prosince

BRUSEL
Aktualizováno

Češi nebudou muset od 21. prosince na českých hranicích zastavovat a vytahovat pasy. Ministři vnitra členských zemí Evropské unie ve čtvrtek s definitivní platností stvrdili rozšíření schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol uvnitř EU o devět nových států, mezi nimiž kromě ČR nechybí ani Slovensko.

Článek

Prostor dosud tvořilo 13 starých zemí unie s výjimkou Británie a Irska a dále ještě Norsko a Island. Nyní k nim přibudou všichni nováčci unie z rozšíření roku 2004 kromě Kypru, který kvůli potřebě delší přípravy požádal o odklad svého vstupu.

„Máme za sebou 15 měsíců tvrdé práce a před sebou 15 dní k dosažení cíle. Zrušení kontrol na hranicích je jedním z nejdůležitějších okamžiků pro ČR a 10,5 milionu jejích obyvatel. K 21. prosinci 2007 padne poslední zbytek železné opony, který dělí Evropu na dvě části. Nyní pro nás více než kdy jindy platí pravidlo jeden za všechny, všichni za jednoho,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

„ČR přijala strategii, vytvořila zákony, nakoupila potřebou techniku a reorganizovala cizineckou policii. To vše jsme stihli v rekordním čase a můžeme na sebe být právem hrdí,“ doplnil ministr vnitra.

Schengen - prostor bez hraničních kontrol

Schengenský prostor je založen na tom, že když do něj někdo vstoupí, tak už při cestách do jiných zúčastněných států nemusí žádnými dalšími hraničními kontrolami procházet. Česko bude po jeho rozšíření sousedit pouze ze státy, které jsou do prostoru rovněž začleněny, takže nebude například na rozdíl od Slovenska navazovat na žádnou vnější hranici prostoru.

Klasické pasové kontroly tak zůstanou prozatím jen na letištích. Unie ale plánuje, že koncem března se kontroly zruší u letů mezi novými a starými zeměmi schengenského prostoru a zůstanou pouze u příletů a odletů do jiných destinací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám