Hlavní obsah

ÚS odmítl stížnost KSČM na reformu, podle Filipa je to skandální

– BRNO

Ústavní soud odmítl návrh 43 komunistických a sociálně demokratických poslanců na zrušení vládní reformy veřejných financí. Zdůvodnil to tím, že podobný návrh už dříve podala jiná skupina poslanců ČSSD. Předseda komunistů Vojtěch Filip takové rozhodnutí považuje za skandální.

Článek

Soud rozhodoval neveřejně. "Návrh je nepřípustný, neboť Ústavní soud již v téže věci jedná," uvedl v usnesení senát soudu se zpravodajkou Eliškou Wagnerovou.

Obě skupiny, které návrhy předložily, chtěly, aby byla jejich žádost projednáná přednostně, soud by měl rozhodnout za několik měsíců a nikoliv let. Jestli tomu tak opravdu bude a soud této žádosti vyhoví, se zatím neví.

Filip tvrdí, že když soud nerozhodne do konce roku, bude odpovědný za škody, které platností reformy vzniknou.

Reforma veřejných financí by měla začít platit od ledna.

Nejprve Hašek, potom Filip

Návrh na zrušení reformy financí podal Ústavnímu soudu jako první předseda klubu poslanců ČSSD Michal Hašek 22. října. Zákonu vytýká například poplatky u lékaře i způsob, jakým byl projednáván. Jako druhý podal návrh Filip jménem poslanců KSČM, připojilo se též několik sociálně demokratických poslanců.

Porušeno podle něj bylo například legitimní očekávání voličů, protože finanční reformu sněmovna schválila jen díky dvěma bývalým sociálně demokratickým poslancům Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi. Vytýká také zákonu zavedení daně z takzvané superhrubé mzdy.

Přednostně soud v poslední době projednal například případ Václava Fischera, který bojuje o dvě letadla boeing, či stížnost ohledně platnosti komunálních voleb v Brně. Naopak řadě návrhů na zrušení zákonů právo na přednostní projednání nepřiznal a nález vyhlásil často až po několika letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám