Hlavní obsah

Senátoři schválili obcím z daní navíc 4,6 miliardy

PRAHA

Obce pravděpodobně dostanou v příštím roce z daňových výnosů navíc až 4,6 miliardy korun. Polepší si zejména vesnice a menší města. Změnu přináší novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Článek

Novela mění způsob výpočtu rozdělování výnosů z daní, aby odstranila skokové rozdíly v příjmech obcí podle počtu obyvatel.

"Naprosto drtivá většina obcí na tom bude stejně, případně lépe. Samozřejmě nejlépe na tom budou malé obce, které do této chvíle měly až šestapůlkrát méně než město největší," okomentoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) schválenou novelu.

Kalousek připomněl, že jeho ministerstvo už ve spolupráci se zástupci měst a venkova začalo pracovat na novém zákoně o rozdílení výnosů z daní. Ministr uvedl, že dává přednost uzavření pevné a trvalé dohody před ukvapeným rozhodnutím.

Proto si myslí, že nový zákon nezačne platit dříve než za dva roky. "Předpokládám, že nový zákon by mohl vstoupit v platnost k 1. lednu 2010. Kdyby to bylo k 1. lednu 2009, bylo by to fajn, ale to, si myslím, je příliš ambiciózní," uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám