Hlavní obsah

Ukradenou půlmiliardu pokryje agentuře pojištění

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Klienti bezpečnostní agentury G4S dostanou svých 560 miliónů korun ukradených o víkendu zpět. Ve středu to prohlásili zástupci agentury s tím, že ztrátu uhradí pojišťovny. Zároveň popřeli, že by mateřská nadnárodní společnost Group 4 Securicor uvažovala v souvislosti s rekordní krádeží o zrušení své české pobočky.

Článek

„Služby, které jsou předmětem naší činnosti, poskytujeme a budeme i nadále poskytovat v plném rozsahu a v odpovídající kvalitě,“ uvedlo vedení firmy ve svém prohlášení. Mluvčí společnosti Radoslav Chmela k tomu navíc doplnil, že částka, na kterou je agentura pojištěna, je několikrát vyšší než ukradených 560 miliónů korun.

Chmela také doplnil, že agentura v současné době přijímá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Jak je možné, že její zaměstnanec František Procházka dokázal o víkendu z objektu společnosti na pražském Žižkově ukrást více než půl miliardy, ale nesdělil. „Jde o interní záležitost,“ konstatoval Chmela.

Chyběla kontrola?

Podle prezidenta Asociace bezpečnostních agentur Jiřího Kameníka ale celá krádež nebyla zdaleka tak jednoduchá, jak se může na první pohled zdát. „Muselo tam selhat hned několik bezpečnostních opatření, ale zejména lidský faktor,“ uvedl Kameník. Podle něj se tak dá předpokládat, že do celé akce bylo zapojeno více lidí z agentury.

„Jak je například možné, že falešnou dodávku pustil do objektu sám Procházka? To má být práce někoho úplně jiného. Divné je i to, že Procházka normálně zůstal v zaměstnání až do konce směny. To by mohlo ukazovat na to, že dopředu počítal s tím, že ho nikdo nepřijde zkontrolovat,“ poznamenal Kameník.

Podle něj je i pravděpodobné, že půlmiliarda měla v sobotu z počítárny agentury skutečně odejít a Procházka ji pouze dal do toho „správného“ auta. „Do těch aut, které ty peníze měly ve skutečnosti odvézt, mohl dát peněz mnohem méně. Vzhledem k tomu, že se hotovost přepravuje ve speciálních boxech a posádka nemůže jejich obsah znát, je to možné,“ vysvětlil Kameník.

Z loupeže je podezřelý zaměstnanec agentury František Procházka.

Na to, že v boxech není ani zdaleka tolik peněz, kolik v nich být mělo, se přitom podle něj může přijít až se značným zpožděním. „Ani ti pracovníci, kteří zásilky přebírají, nemají oprávnění kontrolovat jejich obsah. To může třeba až jejich nadřízený,“ uvedl prezident asociace. Policie byla na krádež upozorněna až v neděli krátce po poledni.

Policie zná pouze podobu komplice

Kdo všechno Procházkovi při akci pomáhal, nyní zjišťuje policie. V úterý už potvrdila existenci minimálně jednoho komplice, tedy řidiče falešné dodávky, ale zároveň připustila, že o jeho totožnosti neví zatím nic.

„Známe jeho podobu, protože je zachycen na záznamu z bezpečnostních kamer. Teď se k té podobě snažíme přiřadit identitu,“ řekl Právu policejní zdroj obeznámený s vyšetřováním. Po Procházkovi teď pátrá pouze česká policie, na vydání mezinárodního zatykače by totiž bylo nutné, aby byl nejdřív obviněn.

Státní zastupitelství na případ uvalilo informační embargo.

Peníze nebyly evidované

Mezi policisty se mezitím spekuluje i o tom, že Procházka mohl být pouze nastrčenou figurou, kterou už skutečný organizátor loupeže odstranil.

Procházka zmizel a s ním i obrovské množství peněz v různé nominální hodnotě. Ukradené bankovky přitom vážily více než 400 kilogramů a pocházely nejspíš z tržeb obchodů. Proto ani nemohla být jejich čísla zaznamenaná a tím pádem i dohledatelná.

Rekordní zločin v datech

1. prosince

asi v 9.00 – Do objektu bezpečnostní agentury v Českobratrské ulici v Praze 3 vjíždí bílá dodávka, kterou od roku 2003 vlastní Procházka. Volkswagen Transporter je polepený nápisy G4S, tudíž je nerozeznatelný od jiných firemních dodávek agentury. Na dodávku, kterou řídí zatím neznámý komplic, čeká přímo Procházka a vpouští vůz do areálu agentury. Muži rychle nakládají předem připravené ukradené peníze.

krátce po 9.00 – Komplic i s penězi odjíždí z firmy, Procházka zůstává v práci.

19.00 – Po deseti hodinách od krádeže končí Procházkovi směna, teprve nyní odchází z práce.

2. prosince

asi ve 12.00 – Pracovníci agentury teprve druhý den zjišťují, že se stala krádež, a obracejí se na policii.

22.45 – Policie našla Procházkovu opuštěnou bílou dodávku v Kandertově ulici v Praze 8.

3. prosince Policie zveřejňuje informaci o rekordním zločinu a žádá veřejnost o pomoc při pátrání po Procházkovi.

4. prosincekrátce před 12.00 – Údajný známý Procházky přivolává policii do Slévačské ulice v Praze 9, prý hledaného muže viděl. Desítky policistů pak prohledávají rozlehlou budovu, ve které se mj. nachází ubytovna G4S Cash Services nebo městské policie.

17.00 – Razie končí, Procházku policie nenašla.

Je nemyslitelné, že by půlmiliardu začal utrácet jeden člověk. Musel by totiž platit po malých částkách, aby to nebylo nápadné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám