Hlavní obsah

Česko zaplatí Nomuře nejvýše sedm miliard, odhadl Kalousek

PRAHA

Česká republika nebude muset vyplatit japonské společnosti Nomura za údajné znehodnocení její investice do bývalé IPB více než sedm miliard korun. Ve Sněmovně to v úterý prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který zároveň zdůraznil, že rozhodně nepůjde o desítky miliard. Pokud vše dobře dopadne, nebude podle něj muset česká strana dokonce platit nic.

Článek

"Bude to v intervalu nula až sedm (miliard)," prohlásil Kalousek na úterní mimořádné schůzi Sněmovny, jejíž jediným bodem je hlasování o nedůvěře vládě. Reagoval na vystoupení místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který vytkl vládě, že odmítá dohodu s Nomurou zveřejnit. Obvinil kabinet, že japonské bance slíbil dát údajně šest až sedm miliard korun, zatímco nyní v rozpočtu chybí 3,5 miliardy na školství.

"Nemohu vyloučit, že tam nějaké kladné číslo bude. Ale stoprocentně vím, že to nebude víc než sedm," tvrdí Kalousek. Zároveň uvedl, že smlouvu o narovnání s Nomurou, kterou uzavřela první vláda Mirka Topolánka (ODS) loni na podzim, zatím zveřejnit nemůže, protože Nomura není jedinou soukromou zahraniční firmou, která požaduje po ČR peníze.

"A nejenom Nomuře, ale i těm ostatním já už prostě nechci zaplatit ani korunu. Tak proč bych jim v tom měl pomáhat zveřejněnými informacemi?" prohlásil Kalousek před poslanci. "Zveřejním to, až to bude možné," dodal.

Zaorálek se ale pozastavil nad tím, že česká strana stáhla svou žalobu na Nomuru o sto miliard korun, ale ta si nadále stěžuje na Evropskou komisi kvůli tomu, že Česku schválila státní pomoc ČSOB. "Žádný slušný parlament nemůže trpět to, aby se někomu, navíc zloději, dávaly miliardy a parlament se tvářil, že ho to nezajímá," prohlásil Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám