Hlavní obsah

Klaus jmenoval Lišku, školství má po dvou měsících nového šéfa

Právo, Novinky, ČTK, znk,gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý jmenoval místopředsedu Strany zelených Ondřeje Lišku (30) novým ministrem školství. Rezort má tak po dvou měsících stálého šéfa, dočasně jej řídil vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Liška se stal ministrem školství v den učitelské stávkyVideo: ČTK

 
Článek

Klaus při Liškově jmenování uvedl, že při správě tohoto náročného resortu si vylámali zuby mnozí jeho předchůdci, ale u Lišky prezident sází na jeho elán a mládí.

"Je unikátní jmenovat nového ministra školství v den, kdy stávkují učitelé," dále poznamenal prezident.

Liška uvedl, že vážnost chvíle od něj žádá jediné; slib, že bude pracovat odpovědně, protože jeho úkol se týká celé společnosti.

Prezident u příležitosti probíhající stávky učitelů dal také čerstvému ministrovi ihned první radu. "Takové stávky to nevyřeší, vysvětlete jim to," instruoval Lišku.

Bezprostředně po nominaci uvedl Premiér Mirek Topolánek (ODS) Lišku do funkce.

Liška: Dnešní stávka nic nezmění

"Dnešní stávka učitelů nezmění nic na tom, co jsme byli schopni jako koalice vyjednat a co budeme schopni prosadit při schvalování tohoto rozpočtu. Žádné nové požadavky nebudou uspokojeny. To, co nabízím v roli ministra, je nová kvalita diskuse," řekl po Liška Topolánkově uvedení do úřadu.

Liška plánuje kulatý stůl se zástupci školství jako prostředek pro hledání koncepčního řešení.

Premiér Topolánek uvedl, že stávku učitelů vnímá jako nastavovanou kaši, neboť má pocit, že problém se v minulém týdnu z velké části podařilo vyřešit. Navýšení rozpočtu školství o skoro o jednu miliardu korun je podle Topolánka dostačující, protože s úbytkem žáků na základních školách se platy učitelům zvýší fakticky o čtyři až čtyřiapůl procenta.

Prezident hrozil jmenováním "s třesoucíma se rukama"

Klaus minulý týden uvedl, že Lišku do funkce jmenuje, ale "s třesoucíma se rukama" kvůli ministrově mladistvém věku.

Bývalá ministryně školství Dana Kuchtová rezignovala na funkci na začátku října, stalo se tak zejména kvůli správě peněz z evropských fondů, za kterou byla kritizována.

Jako o budoucích ministrech uvažoval Bursík o nestraníkovi z akademické obce, Republiková rada strany ale chtěla do čela ministerstva člena strany. Právě kvůli členství ve SZ a také pro jeho zkušenosti v oblasti fondů EU vybralo nakonec předsednictvo Strany zelených Lišku. Jeho nominaci pak schválila i Republiková rada strany, i když po ostré diskuzi.

Místopředseda zelených se stal ministrem v den, kdy probíhá největší stávka učitelů za poslední čtyři roky. Pedagogové požadují ze státního rozpočtu více peněz na platy, Sněmovna jejich požadavku zřejmě vyhoví jen z časti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám