Hlavní obsah

Írán prý přestal jaderné zbraně vyvíjet před čtyřmi lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán přestal kvůli mezinárodnímu dohledu a tlaku pracovat na výrobě atomové bomby v roce 2003. Informovaly o tom zpravodajské služby USA. Ty tvrdí, že Írán nemá dost obohaceného uranu a nebude ho mít nejméně do roku 2010. Bílý dům ale stále soudí, že země je vážnou hrozbou.

Článek

Írán opakované tvrdí, že chce obohacovat uran pro mírové účely. Západ a především USA se však obávají, že by materiál mohl využít při výrobě jaderných zbraní.

Dnešní zpráva tajných služeb zároveň říká, že "intenzivní nátlak mezinárodního společenství na Írán a nalezení dalších způsobů, jejichž prostřednictvím by země dosáhla bezpečnosti, prestiže a svých cílů, může přispět k tomu, že současný režim nebude ani nadále vyvíjet atomové zbraně".

Poradce prezidenta George Bushe pro otázky národní bezpečnosti Stephen Hadley dnes v reakci na zveřejnění zprávy uvedl, že jde o dobrý signál, nicméně, že Írán zůstává vážnou hrozbou. "Tyto odhady poskytují naději, že se problém podaří vyřešit diplomatickou cestou - bez použití síly - o což se vláda pokouší," řekl Hadley.

Zpráva tajných služeb přichází podle zpravodajské stanice CNN v okamžiku, kde prezident Bush musí čelit mnoha obviněním, že chce USA zatáhnout do konfliktu s Íránem, který mimo obviňuje ze zasahování do iráckých záležitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám