Hlavní obsah

Do stávky ve školách se zapojilo přes sto tisíc učitelů

– PRAHA • Aktualizováno

Do stávky za navýšení rozpočtu školství na příští rok se podle odborů zapojilo nejméně 117 000 pracovníků mateřských, základních a středních škol. Údaje ale nejsou konečné. Řada škol zavřela úplně, další se připojily symbolicky či omezeným provozem.

Článek

Do stávky se zapojilo téměř 6 000 škol, tedy více než polovina z asi 10 500 všech regionálních školských zařízení. Jejich zaměstnanci tak protestují proti plánovanému navýšení platů v příštím roce, které považují za nedostatečné. Výše rozpočtu se podle nich dotkne i financování pomůcek a dalšího vzdělávání pracovníků.

"Průměrný plat ve školství je cca 19 000 Kč za 1.pol. 2007, průměr v ČR je cca 21 000. Pedagogové mají pracovní dobu jako všichni ostatní zaměstnanci, t.j. 40 hodin týdně, dovolenou mají 8 týdnů a to je vše. O dalších prázdninách plní úkoly zadané ředitelem," uvedl Dobšík s tím, že vysokoškolsky vzdělaný zaměstnanec ve veřejném sektoru má plat asi o osm tisíc vyšší.

Vyjádřil naději, že nový ministr školství Ondřej Liška (SZ) se zasadí o to, aby školy a jejich pracovníci dostaly více peněz. Nevyloučil ale další stávky, pokud nedojde ke zlepšení situace. "Vícedenní stávka není (...) vyloučena, když se vyjednávání v příštím roce neposune o kus dál ve prospěch zaměstnanců ve školství, žáků a vzdělávání jako celku," dodal.

Učitelé demonstrovali v Praze

Učitelé se v úterý v jednu hodinu odpoledne sešli na Maltézském náměstí v Praze před budovou ministerstva školství. Zhruba po 45 minutách se přesunuli před budovu Sněmovny.

Ke shromáždění promluvil kromě Dobšíka také čerstvý ministr školství Ondřej Liška. Toho dnes jmenoval prezident Václav Klaus.

Situace v regionech

Většina škol v Karlovarském kraji zůstala ráno bez dětí a studentů. Tam, kde se ke stávce připojili všichni pedagogové, zůstali doma i žáci. Na školách, které připravily pro žáky alespoň dozor, tuto možnost téměř nikdo nevyužil. Podle odborů se do stávky mělo zapojit asi 80 procent škol.

Ve středních Čechách se podle odborářů stávky účastní více než polovina škol. Stávkuje asi 620 škol, což představuje zhruba 7 800 pedagogů. Celkově je v kraji přes 1 200 školských zařízení.

V Ústeckém kraji stávkuje polovina základních a středních škol. Celkem se protestu účastní 168 mateřských, základních a středních škol. V práci nebude v regionu téměř 4 500 pracovníků školství.

Ve Zlínském kraji se ke stávce připojilo na 200 školských zařízení, jde o 80 až 90 procent všech základních škol a 60 až 70 procent všech ostatních zařízení v regionu. Do práce v úterý nepřijde zhruba 4 600 školských pracovníků.

Olomouckém kraji stávkuje zhruba 176 škol. Celkem stávku v regionu podporuje 340 škol, tedy více než polovina škol v kraji, a asi 5 300 zaměstnanců.

Na Vysočině zavřela asi čtvrtina středních škol a necelá třetina základních škol. Z 99 středních škol zřizovaných krajem se neučí ve 25 zařízeních, stávkují zaměstnanci 73 z 251 základních škol zřizovaných obcemi.

Stávkující pedagogové se sešli 4. prosince také na Baťkově náměstí v Hradci Králové.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

V Královéhradeckém kraji se ke stávce připojila více než polovina škol. Přesnější údaje o podpoře stávky v kraji budou mít odboráři během dne.

Učitelé chtějí dvě a půl miliardy 

Odbory protestují proti podobě státního rozpočtu na příští rok, podle nich budou chybět peníze především regionálnímu školství, tedy mateřským, základním a středním školám. Požadují až dvě a půl miliardy.

Stávku budou doprovázet manifestace. V Praze se demonstranti sejdou ve 13 hodin na Maltézském náměstí za budovou ministerstva školství, protesty se uskuteční i v jiných městech, například ve Znojmě či Hradci Králové a České Lípě. Na Královéhradecku zůstane zavřeno 80 procent škol, na Jesenicku asi 90 procent.

Sněmovna zřejmě navýší školský rozpočet o miliardu, to je ale kvůli plánované inflaci na příští rok podle učitelů málo. Odboráři doufají, že v roce 2008 půjde do školství více peněz tak, jak to slíbil ministr Liška (SZ).

Poslední velká demonstrace pedagogů se konala v září 2003. Učitelé žádali zachování 13. a 14. platů v plné výši.

Anketa

Podporujete protest pracovníků ve školství?
Ano
67 %
Nevím
1,6 %
Ne
31,4 %
Celkem hlasovalo 16518 čtenářů.

Provoz škol v době stávky

Ředitelé škol mohou na den stávky vyhlásit ředitelské volno. Zaměstnancům, kteří nechtějí stávkovat, má vedení v tento den umožnit náhradní práci, a dostanou normální plat.

Pokud se ředitelé rozhodli volno nevyhlásit, mají opět umožnit zaměstnancům nezapojeným do stávky pracovat. V tomto případě však ministerstvo ředitelům doporučovalo důkladně informovat rodiče a písemně si od nich nechat potvrdit, že o stávce vědí. Pokud toto ředitel neučiní, má v den stávky za žáky stále odpovědnost, a v případě úrazu či podobné záležitosti by u soudu s největší pravděpodobností neobstál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám