Hlavní obsah

Na muže, který ukradl půl miliardy, je odměna 52 miliónů

PRAHA
Aktualizováno

Policie stále pátrá po muži, který v sobotu ukradl ze sídla společnosti G4S Cash Services 560 miliónů korun. Jde zřejmě o největší loupež v historii ČR. Podezřelý je z ní František Procházka, který ve firmě pracoval v ochrance. Podle všeho měl komplice. Firma za jeho dopadení nabídla odměnu dva milióny eur, což je v přepočtu 52 miliónů korun.

Článek

"G4S vyplatí odměnu dva milióny eur za informaci, která přímo povede k zatčení pachatelů a k opětovnému získání peněz ukradených při této události," řekl zástupce společnosti Radoslav Chmela. 

Muž je na útěku, podle policejní mluvčí Ivy Knolové je ozbrojen. Peníze zmizely v sobotu dopoledne v pobočce firmy v Českobratrské ulici v Praze 3. Firma je dceřinou společností mezinárodní firmy Group 4 Securitas, která se specializuje na přepravu peněz.

Podle informací, které Právu poskytl zdroj obeznámený s vyšetřováním, se muž dostal do trezorové místnosti, tam vzal peníze a nechal je komplicem odvézt. Sám zůstal v práci. Půl miliardy korun v pětitisícových bankovkách váží asi 109 kilogramů.

Policie žádá o pomoc

Policisté z loupeže podezřívají třiatřicetiletého Františka Procházku, který ve firmě pracoval.

Hledaný František Procházka. Foto: Policie ČR

Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoké střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Podle slov ředitele pražské policie Petra Želáska se pachatel může nyní pohybovat ve voze Volkswagen Passat značky 1L8 11 15.

Druhá rekordní loupež

Do soboty byla rekordní krádež 153 miliónů korun z auta bezpečnostní agentury v Praze na Evropské třídě v roce 2002. Pachatelé tohoto činu nebyli odhaleni a policie nedávno případ odložila.

Výběr největších krádeží či loupeží peněz v Česku
500 miliónů korun - 1. prosince 2007Policie podezírá zaměstnance pražské bezpečnostní agentury z toho, že ukradl peníze v hotovosti z budovy agentury. Jde zřejmě o nejvyšší sumu, kterou kdy pachatel v Česku ukradl.
153 miliónů korun - 16. září 2002Nejméně tři ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank.
77 miliónů korun - 9. srpna 2006Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna vůz bezpečnostní služby.
30 miliónů korun - 8. března 2006Ozbrojený lupič přepadl v Jindřichově Hradci vůz bezpečnostní agentury převážející peníze z banky.
28,5 miliónu korun - 31. října 1997Ozbrojení a maskovaní pachatelé přepadli poštu v Praze 6 - Dejvicích. Asi dva měsíce po události policie zatkla jako podezřelé z loupeže tři muže, soud je však později pravomocně zprostil obžaloby.
27 miliónů korun - 16. září 2004Auto bezpečnostní agentury bylo přepadeno ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku.
23 miliónů korun - 2. srpna 1995Skupina pachatelů odcizila peníze z transportního vozidla bezpečnostní služby Fénix na cestě z Brna do Prahy převážených České spořitelně. Krádež měli na svědomí pracovníci Fénixu a další lidé na ně napojení.
20 miliónů korun - 6. prosince 1998Centrální poštu v Olomouci vykradli lupiči. Policie později zadržela čtyři pachatele. Kolem 18 miliónů korun z lupu se nenašlo.
Zdroj: ČTK

Dostat půl miliardy z pojišťovny bude zřejmě problém

Pokud se policii nepodaří získat ukradenou půlmiliardu korun zpátky, může se bezpečnostní agentura G4S Cash Services, z jejíž sídla se peníze v sobotu ztratily, dostat do velkých problémů.

Podle Právem oslovených odborníků je totiž poměrně nepravděpodobné, že by tak velkou částku kterákoliv pojišťovna společnosti proplatila.

„V posledních letech k tak vysokému pojistnému plnění nikdy nedošlo. Většinou jsou navíc ve smlouvách stanoveny horní hranice a nedokáži si představit, že by byl limit vyšší než půl miliardy nebo dokonce nebyl žádný,“ řekl k tomu mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Zároveň doplnil, že Česká pojišťovna bezpečnostní agentury nezajišťuje vůbec.

Podle něj se navíc pojištění agentur vztahuje spíše na případy loupežných přepadení a podobných událostí. „V tomto případě jde ale de facto o defraudaci vlastním zaměstnancem,“ poznamenal Bálek.

Pokud pojišťovna vzniklou škodu neuhradí, bude muset ukradené peníze klientům vrátit sama bezpečnostní agentura. Půlmiliardy korun se přitom podle internetové prezentace firmy rovná celému jejímu ročnímu obratu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám