Hlavní obsah

Podle odborů bude stávkovat až polovina učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Stávky učitelů, která se uskuteční v úterý, se zúčastní zhruba polovina pracovníků ve školství. Oznámil to v pondělí šéf školských odborů František Dobšík s tím, že vychází ze statistik ze dvou třetin okresů. Řada škol zavře úplně, další se připojí symbolicky.

Článek

"Jsou to stovky zařízení a budou to tisíce zaměstnanců," řekl Dobšík. Počet demonstrantů by mohl dosáhnout až 100.000 lidí.

Odbory protestují proti podobě státního rozpočtu na příští rok, podle nich budou chybět peníze především regionálnímu školství, tedy mateřským, základním a středním školám, a to na platy pracovníků, pomůcky a další vzdělávání učitelů.

Stávku budou doprovázet manifestace. V Praze se demonstranti sejdou ve 13 hodin na Maltézském náměstí za budovou ministerstva školství, protesty se uskuteční i v jincýh městech, například ve Znojmě či Hradci Králové a České Lípě. Na Královéhradecku zůstane zavřeno 80 procent škol, na Jesenicku asi 90 procent.

V současné době podle Dobšíka nejsou na programu dne úvahy o delší než jednodenní stávce, některé školy nicméně o tvrdším postupu uvažují. Odborový předák chce počkat na další vývoj, v příštím roce by totiž podle slibu budoucího ministra Ondřeje Lišky (SZ) mohlo jít do školství víc peněz.

Slíbená miliarda navíc nestačí, tvrdí odbory

Stávku školských odborů podpořila u Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). "Jsem rád, že obdobně jako je to obvyklé v západní Evropě, zaměstnanci ve školství zvedli hlavy a bojují  nejen proti snížení svých reálných platů, ale i za úroveň vzdělanosti v ČR," řekl předseda ČMKOS Milan Štěch.

Odboráři vyhlásili stávku 17. listopadu, poté však dál jednali se zástupci vlády i jednotlivými poslanci. Sněmovna by měla přidat učitelům jednu miliardu na platy, návrh nezařazeného poslance Miloše Melčáka ve vládní koalici zřejmě projde.

"Doplnění rozpočtu vítáme, ale problémy neřeší," uvedl Dobšík. Odbory žádají,  aby školství v roce 2008 dostalo zhruba 2,5 miliardy navíc.

Odbory počítají, že příští rok dosáhne inflace pěti procent, chtějí proto, aby se učitelské mzdy ve stejné míře. "Chceme dosáhnout toho, aby reálná mzda neklesla," dodal předseda školských odborů. 

Reklama

Související články

Školy hrozí, že budou 4. prosince stávkovat

Pokud nebude dán příslib navýšení rozpočtu pro školství o tři miliardy korun, vejdou školské odbory do stávky. Na společné schůzi v Praze se na tom dohodli...

Výběr článků

Načítám