Hlavní obsah

Konference OSN na Bali hledá nástupce kjótského protokolu

NUSA DUA

Na indonéském ostrově Bali v pondělí začala zatím největší konference OSN o změnách klimatu. Zástupci 190 zemí se budou do závěru setkání 14. prosince hlavně snažit položit základy dohody, která by nahradila kjótský protokol poté, co v roce 2012 vyprší.

Foto: Supri , Reuters

Konference potrvá do 14. prosince.

Článek

„Ochrana klimatu se musí stát součástí udržitelného ekonomického rozvoje a je naprosto nezbytné začít jednat teď,“ řekl na úvod indonéský ministr životního prostředí Rachmat Witoelar.

Souhrnná zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) před dvěma týdny došla k závěru, že klima planety se jednoznačně mění a dopad těchto změn může být prudký a nevratný. S více než devadesátiprocentní pravděpodobností experti tvrdí, že hlavní příčinou jsou emise skleníkových plynů.

Také OSN nedávno oznámila, že 40 nejvyspělejších států světa produkovalo v roce 2005 rekordní objem emisí skleníkových plynů. Mezitím však prezident USA George Bush vydal prohlášení, že Američané do následujícího roku emise snížily o 1,5 procenta. Bush výsledku využil k obhajobě teze, která se staví proti snižování objemu emisí za cenu omezení hospodářského růstu. Jeho postoj je v rozporu s cíli Evropské unie, která se zavázala snížit do roku 2020 emise o 20 procent.

Obtížně přijatelné Kjóto

Kjótský protokol z roku 1997 omezující emise těchto plynů se nevztahoval na rozvíjející se ekonomiky jako Čína či Indie. Administrativa George Bushe americký podpis pod protokolem v roce 2001 zrušila. Jedinou další rozvinutou zemí, která jej nepodepsala, byla Austrálie. Ta tak učinila právě v pondělí.

OSN chce na Bali dosáhnout toho, aby se účastníci shodli na zahájení rozhovorů o dohodě nahrazující Kjóto. Tato dohoda, která by měla vést ke snížení emisí skleníkových plynů do poloviny století o 50 procent, by měla být dokončena na podzim 2009.

Na dosud největší konferenci na toto téma jsou očekávány vedle zástupců vlád i tisíce dalších lidí, včetně filmových hvězd či nositele Nobelovy ceny za mír, bývalého amerického viceprezidenta Alberta Gorea. Českou republiku má od 9. prosince zastupovat ministr životního prostředí Martin Bursík.

Kjótský protokol

:: Kjótský protokol je dokument o 28 článcích, na němž se zástupci 159 zemí OSN dohodli na summitu o změnách klimatu v japonském městě Kjóto v roce 1997. Začátkem února 2005 jej podepsalo 84 států, ratifikovalo 65, přistoupilo k němu nebo ho schválilo 141 států. Tyto státy dohromady produkují 61 procent emisí.

:: Země se zavázaly k tomu, že v letech 2008 až 2012 sníží emise skleníkových plynů o 5,2 procenta pod úroveň z roku 1990. U některých zemí (např. Nový Zéland, Rusko, Ukrajina) stačilo, když zachovají současnou produkci skleníkových plynů.

Mezi skleníkové plyny patří metan, oxid dusný, hydrogenované fluorovodíky, polyfluorovodíky a fluorid sírový.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám