Hlavní obsah

V Rusku volily desítky miliónů lidí, hlas odevzdal i Putin

– MOSKVA • Aktualizováno
Novinky, ČTK, BBC, ITAR-TASS, RIA-Novosti

Více než 100 miliónů obyvatel Ruska mohlo v neděli volit nové poslance dolní komory ruského parlamentu. Nikdo nepochyboval o vítězství strany jednotné Rusko, kterou do voleb vedl prezident Vladimir Putin. Voliči měli o hlasování velký zájem, přišlo jich dvakrát více než před čtyřmi lety, potvrdila ruská Ústřední volební komise. Hlas odevzdal i prezident Vladimir Putin a vůdcové politických stran napříč spektrem.

Článek

Desítky lidí proudily dopoledne do volební místnosti v budově školy na Miusském náměstí nedaleko Běloruského nádraží v Moskvě. Volby do Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu, se podle ruské Ústřední volební komise těšily velkému zájmu voličů, účast byla dvakrát větší než před čtyřmi lety. V dálněvýchodních částech země šéf volební komise Vladimir Čurov hrdě oznámil, že na Čukotce přišlo hlasovat přes 70 procent voličů, na Kamčatce skoro 54 procent. V čukotské obci Nutelmen údajně volili všichni.  

"Problémy nejsou, město je v odpovídajícím pořádku a vše je, jak má být. Fakt, že letos chodí volit víc lidí než dřív, to je indikátor chápání důležitosti těchto voleb a důkaz odpovědnosti každého z nás," řekl moskevský starosta Jurij Lužkov poté, co na Miusském náměstí vhodil svůj lístek do volební urny umístěné pod ruskou a moskevskou vlajkou.

Hlasoval i Putin. V neděli ráno odevzdal svůj hlas ve volební místnosti v Ruské akademii věd na jihozápadě Moskvy. Jeho strana Jednotné Rusko podle odhadů ve volbách jednoznačně zvítězila a otázkou jen je kolik dalších z jedenácti stran ještě překročí sedmiprocentní hranici pro vstup do parlamentu.  

Opozice volby kritizuje

Komunistům, kteří se také účastní voleb do parlamentu, připisovaly průzkumy možnost získat 12 - 15 procent hlasů. Další strany v průzkumech ale nepřekonaly sedmiprocetní závoru.

Opozice už před hlasováním kritizovala předvolební kampaň, v níž mělo Putinovo Jednotné Rusko daleko výhodnější podmínky než ostatní strany.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ruští námořníci hlasující v Sevastopolu

Ruští námořníci hlasující v Sevastopolu

foto: Reuters/Gleb Garanich

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ustoupila od svého plánu vyslat do země velký tým a v zemi bylo jen 330 pozorovatelů.

Kritici upozorňují na nerovný přístup do státem vlastněných významných médií, především televize, i na tlak, který na voliče vytvářeli státní úředníci s Jednotným Ruskem spojení. Volby, které Jednotné Rusko označovalo za referendum o podpoře Putinova politického kursu, jsou vnímány jako generální zkouška na březnové hlasování o osobě nového ruského prezidenta.  

V celém Rusku bylo otevřeno více než 96 000 volebních místností, další ruští občané mohli hlasovat v zahraničí. V zemi je okolo 108 miliónů oprávněných voličů, předvolební průzkumy ukazovaly, že volit přijde mezi 50 a 60 procenty z nich. Voliči poprvé vybírali jen mezi stranickými kandidátkami. Volby trvaly vzhledem k rozlehlosti Ruska 22 hodin.

Volby hlídalo mnoho policistů

Na každé křižovatce v centru města hlídkoval policejní automobil. Další muži v uniformách stáli u všech úřadů a vládních budov ozdobených moskevskými a ruskými vlajkami.

Opoziční předák hnutí Jiné Rusko šachista Garri Kasparov volby označil za podvod. foto: Reuters/Alexander Reshetnikov

Na některých křižovatkách parkovaly nákladní vozy komunálních služeb, kterými bylo možné v případě nutnosti přehradit ulici. Centru Moskvy dominovala velkoplošná reklama "Moskva volí Putina!" a "Hlasuj pro číslo 10!" na lešení zakrývajícím opravovaný hotel Moskva. Desítka byla číslo kandidátky Jednotného Ruska, v jejímž čele stojí osobně prezident Vladimir Putin.

Opozice sdružená okolo hnutí Jiné Rusko šachisty Garriho Kasparova ruským voličům doporučovala, aby se zachovali podobným způsobem. Ideálně prý ještě mají přes volební lístek napsat právě název opozičního hnutí. Volební komise podobné lístky označovaly jako neplatné. Kasparov už dopředu hlasování označil za podvod na voličích.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin hrozí USA kvůli pozorovatelům OBSE

Rusko má podle prezidenta Vladimira Putina informace, že Spojené státy ovlivnily nedávné rozhodnutí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)...

Výběr článků

Načítám