Hlavní obsah

Za nelegální obchody s lidskou kůží padly podmínky a pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Městský soud v Brně v pátek potrestal bývalého šéfa brněnské tkáňové banky Jiřího Adlera za nelegální obchody s lidskou kůží ke dvěma letům vězení s podmíněným odkladem na tři roky a jedenapůlmiliónové pokutě. Tresty dostali i další pracovníci banky.

Článek

Lékařka Dagmar Hrůzová byla potrestána ročním vězením s podmíněným odkladem na dva roky a pokutou 800 000 korun. Další tři pracovníci banky dostali za nedovolené nakládání s lidskými tkáněmi peněžité tresty.

"Obžalovaní se chovali protizákonně. Nestáli by před soudem, pokud by za dodávání tkání do ciziny nedostávali peníze," řekl v rozsudku soudce Aleš Dufek. Zdůraznil, že za svoji práci v podstatě dostávali dvakrát zaplaceno, a to od Fakultní nemocnice v Brně, která je zřizovatelem tkáňové banky, a od společnosti Euroskinbank v Nizozemsku, která kůži z Brna dostávala.

Nemocnice prý přišla o sedm miliónů

Odsouzeným hrozilo až osm let vězení. Od září 2002 do října 2004 mělo být v 26 případech z Brna do Euroskinbank transportováno 597 000 centimetrů čtverečních kožních štěpů. Brněnská fakultní nemocnice přišla těmito transakcemi podle policejních expertů o sedm miliónů korun.

Bývalý šéf banky se prý obohatil o 5,2 miliónu korun a jeho někdejší podřízená, lékařka Dagmar Hrůzová, získala podle obžaloby nezákonně 1,2 miliónu korun. Ostatní zaměstnanci tohoto zdravotnického zařízení dostali menší finanční částky.

Adler i Hrůzová obvinění z nezákonných obchodů odmítli. Například někdejší šéf banky se hájil tím, že za peníze byla pořízena technika, kterou nyní využívá tkáňová banka. Finance ale nebyly vyplaceny bance ani Fakultní nemocnici Brno, ale přímo pracovníkům banky.

Za kůži prý dostávali literaturu 

"Hanebně si nechali platit za části lidského těla. Lidské tělo ale nesmí být předmětem obchodu," uvedl soudce.

Vyjádření obžalovaných, že peníze od Euroskinbank dostávali například na odbornou literaturu, označil za trapné výmluvy. "To byste museli mít doma národní knihovnu," řekl na jejich adresu Dufek s tím, že si ze své práce udělali neskutečný obchod.

Tkáňová banka Brno patří k nejstarším ze sedmi zařízení tohoto druhu v ČR. Uchovává lidské tkáně a buňky, které jsou využívány při transplantacích. Vzorky kůže jsou odebírány hlavně zesnulým a pomáhají například při léčbě pacientů s popáleninami.

Vývoz lidské kůže

Při plastických operacích v ČR se používají štěpy kůže odebrané živým lidem nebo kůže z prasat.

V západní Evropě lze ale použít při zákrocích také kůži odebranou dobrovolným dárcům po jejich smrti.

Pokud je podle zákona lidská kůže vyvážena, může se tak stát jen v případě, že je určena pro konkrétního pacienta. To se ale podle obžaloby v případě Tkáňové banky Brno nestalo.

Případ odhalili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v rámci akce Human v letech 2003 a 2004. Tehdy se jim podařilo na základě informací ze zločineckého prostředí zadržet jednu ze zásilek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám