Hlavní obsah

Obvinění z úplatkářství na české ambasádě v Hanoji přibývá

Právo, Jan Rychetský
HANOJ

S blížícím se datem vstupu Česka do schengenského prostoru opět sílí nařčení našeho velvyslanectví ve Vietnamu z korupce. Upozorňuje na to i interní materiál Spolkové zpravodajské služby v Německu (BND). Ministerstvo zahraničí poukazuje na důkazní nouzi v této kauze s tím, že kontroly nic neprokázaly.

Článek

Českým zastupitelstvím v Hanoji otřásá další vlna stížností na úplatkářské praktiky. Korupci na zmíněném úřadě, zavaleném žádostmi o víza, naznačují podle saské Freie Presse tajné materiály BND. Německo by se proto mělo mít na pozoru před přílivem Vietnamců z České republiky.

„Zaregistrovali jsme to, ale k tak konkrétnímu případu se nemohu vyjádřit. Nelze ani komentovat pracovní vztahy mezi námi a německými kolegy,“ zatajil, co se dá, Bohumil Šrajer, mluvčí Úřadu pro zahraniční styky a informace. Právě tento úřad si s BND vyměňuje informace.

„Největší nebezpečí je, že netransparentní udělování víz ohrožuje projekt takzvaných zelených karet, který plánuje Česko pro cizince zavést. Když sem lidé pojedou pracovat a ještě budou muset zaplatit 1800 až 2500 dolarů za úplatky, nebude to fungovat. Budou se snažit vydělat peníze zpět a svezou se s nimi lidé, kteří u nás pracovat nechtějí,“ vysvětlil právník Marek Sedlák, jenž se problematikou zabývá.

Navíc uvedl údaje vietnamské ambasády, podle nichž mají české firmy zažádáno zhruba o 4000 dělníků z Vietnamu, ale ti nedostávají víza.

Kontrola podezření nepotvrdila

Na ministerstvu zahraničí se o to donedávna staral Jaroslav Bašta, který je dnes velvyslancem na Ukrajině. Pracovnice tamního tiskového odboru o tom ale neměla nejmenšího tušení a s dotazy Práva si nevěděla rady. Její kolega Jiří Beneš však uvedl: „Podezření trvají delší dobu, ale naše kontrola je nepotvrdila.“

Podle samotné mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové nejde o nic nového. „Jde o stará anonymní oznámení a naše generální inspekce na místě nic neobjevila. Žádné důkazy od tajné služby jsme neobdrželi. Navíc Schengen ovlivňují krátkodobá víza a dlouhodobá jsou stále v gesci národních států,“ sdělila.

„Korupce se vždy těžko prokazuje. Ani já se nesnažím nikoho usvědčit, aby byl stíhán a šel do vězení. Snažím se o to, aby byl proces udělování víz transparentní a korupce znemožněna,“ poznamenal k tomu advokát Sedlák. Neutěšenými poměry na české ambasádě v Hanoji se nyní zabývá i Kancelář veřejného ochránce práv.

"Je to alarmující. Za nátlak na ambasádu ze strany Vietnamců bych to nepovažoval,“ řekl advokát Jan Choděra. Právě on poslal dopis ministru zahraničí Karlu Swarzenbergovi. V něm poradil, jak stížnostem předejít, takto: „Prvotní kontakt žadatele o jakékoliv jednání vietnamských občanů s našim konzulátem v Hanoji by byl navázán písemně. Žadatel by pak byl opět písemnou formou vyzván k návštěvě konzulátu v konkrétní den a hodinu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám