Hlavní obsah

Vzbouření filipínští vojáci obsadili hotel, policie na ně zaútočila

Novinky, aš, Novinky, ČTK, DPA, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA
Aktualizováno

Filipínští policisté a vojáci speciální jednotky zaútočili na luxusní hotel v Manile, kde se ráno opevnili vzbouření filipínští důstojníci. Ti požadují odstoupení prezidentky Glorie Macapagalové-Arroyové, která čelí několika skandálům. K útoku přistoupili, když selhala vyjednávání. Akce byla úspěšná, rebelové byli vyvedeni v poutech a naloženi do policejního autobusu.

Článek

Vláda v reakci vyhlásila zákaz vycházení od čtvrteční půlnoci do páté hodiny ranní v Manile a ve dvou okolních provinciích. Zákaz vycházení označila za předběžné opatření.

Policisté zahájili akci dvě hodiny poté, co vypršelo ultimátum, které měli vzbouřenci na to, aby se vzdali a vyšli z hotelu. Z okolí hotelu byla slyšet střelba. V hotelové lobby, kam vojáci vjeli s obrněným transportérem, použila policie slzný plyn.

Z hotelu sice odešla většina hostů, ale kromě vzbouřenců tam zůstali i jejich příznivci a novináři. Zásah se čekal. Vyjednávání nepřinesla žádné výsledky. Vzbouření vojáci se nevzdali do policií stanoveného termínu. Armáda proto k obklíčenému hotelu poslala dalších tisíc vojáků. Akce se účastnilo 1500 vojáků a policistů.

Vzbouřený generál Danilo Lim se podle svých slov vzdal, aby zabránil krveprolití, jehož oběťmi by se mohli stát novináři a civilisté prodlívající v hotelu.

Důstojníky soudili za pokus o převrat

Skupina asi deseti až třiceti důstojníků odešla od soudu, kde čelí žalobě za vzpouru a neúspěšný pokus o převrat z roku 2003. Dva kilometry pochodovali čtvrtí Makati a nakonec obsadili hotel Manila Peninsula. Cestou je doprovázely desítky ozbrojených strážců a řada civilistů, kteří za nimi stojí.

„Lidi toho mají dost,“ uvedl jeden ze souzených vojáků a senátor Antonio Trillanes a dodal: „Svoláváme lidi, aby se k nám připojili a chopili se jediné příležitosti pro změnu. Vyzýváme lidi, aby se k nám připojili tady v Makati.“

:. Vzbouřený generál Danilo Lim čte prohlášení skupiny rebelujících důstojníků. Foto REUTERS

Obžalovaný generál Danilo Lim, který velel elitní jednotce průzkumníků, dále citoval ze společného prohlášení vzbouřenců: „Jako ochránci lidu a státu, jsme dnes stáhli svou podporu paní Arroyové, abychom ukončili její neustavní a ilegální okupaci křesla prezidentky." Arroyová je obviňována nejen z úplatkářství, ale také ze zmanipulování voleb.

Velitel manilské policie Geary Barias nařídil všem hostům, aby opustili hotel a umožnili policii vyjednávat se vzbouřenci. Policie současně nařídila zatknout Trillanese i Lima a jejich společníky, jestliže se nevzdají. „Doufáme, že můžeme vyřešit krizi bez násilí,“ uvedl Barias.

:. Vzbouření vojáci pochodují ulicemi Manily.Foto REUTERS

Mluvčí prezidentky Ignacio Bunye ubezpečil veřejnost, že vláda má situaci pod kontrolou. Velitel ozbrojených sil generál Hermogenes Esperon vyzval občany, aby zůstali v klidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám