Hlavní obsah

Greenpeace: Nintendo a Microsoft v otázce ochrany prostředí propadly

– PRAHA
Novinky, adr

Organizace Greenpeace vydala nového Průvodce zelenou elektronikou. V něm hodnotí dopady výrobků vybraných technologických firem na životní prostředí. U aktivistů zcela propadlo japonské Nintento, jako druhá nejhorší skončila firma Philips, trio doplnil Microsoft.

Článek

"Nintendo se dokonce stalo první společností, která z možných 10 bodů získala 0. Společnosti Philips a Microsoft si vedly se ziskem 2 a 2,7 bodů o něco lépe," uvedlo hnutí Greenpeace ve své zprávě.

Výrobci herních konzolí dodali v roce 2006 na trh 62,7 miliónu přístrojů. To představuje meziroční nárůst o 14,9 procenta a jedná se tak o jeden z nejrychleji rostoucích sektorů v rámci spotřební elektroniky.

Nízké známky pro Nintendo a Microsoft podle Greenpeace odhalily, že mají před sebou ještě velmi dlouhou cestu, než budou moci svým přístupem k ochraně životního prostředí konkurovat společnostem z předních míst žebříčku.

„Je ale povzbudivé vidět, že firmy Sharp a Microsoft poskytly časové harmonogramy  pro celkové odstranění PVC a bromovaných zpomalovačů hoření u všech druhů svých výrobků,“ poznamenala Iza Kruszewska, koordinátora toxické kampaně Greenpeace.

Sony a Samsung vyhrály

V novém Průvodci vyhrály na celé čáře firmy Sony Ericsson, který vystřídal Nokii, Samsung a Sony, jež se umístily na druhé a třetí příčce.

"Nokia a Motorola obdržely trestné body za nekalé praktiky," uvedli zástupci Greenpeace. Společnosti údajně nabízejí zpětný odběr zboží v šesti zemích, což deklarují na svých webových stránkách. Zástupci Nokie v Thajsku, Argentině, Rusku, Indii a na Filipínách však nebyli informováni o programu vlastní společnosti a v mnoha případech poskytli zavádějící informace. 

Apple se polepšil

Apple, který se stal nedávno terčem kritiky ze strany Greenpeace, uvedl, že již nevyrábí osobní počítače s PVC a bromovanými zpomalovači hoření. K firmě se s podobným tvrzením přidaly také Panasonic, Samsung, Sharp, Sony a Toshiba.

Firmy, které stoupají vzhůru průvodcem Greenpeace, již mají všechny produkty nebo hlavní součásti produktů bez všech nebezpečných příměsí. Společnosti, které se pouze zavázaly k odstranění nebezpečných chemikálií někdy v budoucnu, získaly méně bodů.  

„Sliby očistit  výrobu v budoucnosti již nadále nestačí pro přední příčky v žebříčku,“ řekla Kruszewska. „Společnosti, které aspirují na titul nejzelenějšího výrobce elektroniky, musí již uvádět na trh výrobky bez nebezpečných chemikálií. Musí také nabídnout zákazníkům z celého světa zpětný odběr starých výrobků a zabezpečit jejich řádnou recyklaci,“ dodala.

Průvodce zelenější elektronikou podle Greenpeace
Sony Ericsson – Nový lídr, a to díky zlepšenému informování o zpětném odběru, nových modelech bez PVC, ale ztrácí za praxi při zpětném odběru výrobků.
Samsung – Velké zlepšení, více výrobků bez nejhorších chemikálií. Ztrácí body za problémy v programu zpětného odběru.
Sony – Více produktů bez toxického PVC a zlepšené informování o recyklaci a zpětném odběru především v USA.
Dell – Beze změn od posledního vydání, stále bez výrobků prostých nejhorších chemikálií.
Lenovo – Beze změn od posledního vydání, ještě neuvedl na trh výrobky bez nejhorších chemikálií.
Toshiba – Velké zlepšení ohledně chemických látek, v USA stále lobbuje za oslabení programu zpětného odběru.
LG – Beze změn, potřebuje zlepšit zpětný odběr ostatních výrobků, nejen telefonů.
Fujitsu-Siemens – Beze změn od posledního vydání, potřebuje harmonogram pro odstranění toxických látek.
Nokia - Strmý pád. Dobrá chemická politika, ale trestné body za nedostatky v programu zpětného odběru, které prokázaly testy v Thajsku, Rusku a Argentině.
HP – Konečně poskytl časový plán pro odstranění nejhorších chemikálií, ačkoli ne pro všechny produkty. Musí zlepšit pokrytí zpětného odběru.
Apple – Nepatrné zlepšení díky novému iMacu a redukce toxických látek v některých iPodech.Musí zlepšit zpětný odběr.
Acer - Beze změn, potřebuje zlepšit zpětný odběr a informovat o objemu recyklovaných výrobků.
Panasonic - Beze změn, potřebuje zlepšit zpětný odběr a informovat o objemu recyklovaných výrobků.
Motorola – Velký propad díky trestným bodům za nedobrou praxi v programu zpětného odběru na Filipínách, v Thajsku, a Indii. Stále bez časového plánu pro odstranění nejhorších chemikálií.
Sharp - Nováček průvodce, plusové body za chemické látky, ale velmi slabý program zpětného odběru.
Microsoft – Nováček průvodce, velmi zdlouhavé plány pro odstranění toxických látek (2011) a slabý zpětný odběr.
Philips – další nováček nemá žádný plán na odstranění toxických látek. Bez bodů i za odpadovou politiku a praxi .
Nintendo – Sice nováček, ale už se zapsalo do povědomí jako první firma, která napříč všemi kritériemi nezískala ani bod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám