Hlavní obsah

Sarkozy svolal kvůli výtržnostem zvláštní poradu vlády

Novinky, ČTK, BBC, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident svolal na středu mimořádnou schůzi vlády kvůli vlně násilností, které panovaly v uplynulých třech nocích na předměstích Paříže. Během nepokojů, které nastartovala smrt dvou mladíků při nedělní srážce motorky s policejním, bylo zraněno přes 120 policistů.

Článek

Střety jsou intenzivnější než v roce 2005, výtržníci mnohem častěji používají střelné zbraně. Nicolas Sarkozy, který byl tehdy ministrem vnitra a proti rebelům postupoval tvrdě, střelbu na policisty odsoudil. "Střelba po policistech je naprosto nepřijatelná. Je to zločin, který má jméno, a to pokus o vraždu," řekl po návratu z Číny.

Sarkozy se rovněž setkal s rodinami dvou mladíků afrického původu, kteří zemřeli při nedělní havárii. Jejich právník později řekl agentuře AFP, že prezident slíbil zahájit soudní vyšetřování kolize jejich vozu s policejním. Rodiny zemřelých tvrdí, že policisté způsobili nehodu záměrně a zraněným neposkytli pomoc. První vyšetřování tuto verzi nepotvrdilo.

Noc na středu klidnější

V noci na středu byla pařížská předměstí klidnější než ve dvou předešlých. Policie hlásila jen neurčený počet spálených popelnic a aut a zadržení 22 výtržníků, ale žádné střety s nimi. Poprvé se ale násilí rozšířilo do dalších měst. V Toulouse shořelo nejméně 10 aut a hasiči zasahovali u požáru knihovny.

Ministryně vnitra Michele Alliotová-Marieová nechala na severním předměstí Villiers-le-Bel ztrojnásobit počty hlídkujících policistů. Právě tam nepokoje v neděli v noci začaly. Celkem bylo v noci na středu nasazeno na 1000 policistů, ze vzduchu je podporovala helikoptéra.

Sliby úřadů po nepokojích v roce 2005

  •  50 000 nových výukových a rekvalifikačních kurzů pro mladisté v roce 2007
  •  Zamezení nelegálnímu přistěhovalectví
  •  Více peněz projektům na rozvoj komunit v problémových oblastech
  •  50 miliónů eur z Evropské unie na modernizaci předměstských čtvrtí
  •  Zlepšení nerovnoprávného postavení legálních imigrantů

Útoky na policisty odsoudily všechny francouzské parlamentní strany. Opozice ale připomněla, že na výbuchu násilí má podíl i to, že situace na předměstích, obývaných velkou měrou lidmi přistěhovaleckého původu, se od velkých nepokojů před dvěma lety nijak nezlepšila.

Reklama

Výběr článků

Načítám