Hlavní obsah

Plant poletuje mezi Norah Jonesovou a zepelíny

Novinky, Stanislav Dvořák

Bude zajímavé pozorovat, do jaké sekce umístí prodejny nové CD Roberta Planta a Alison Kraussové Raising Sand. Zatímco první skladby na desce připomínají meditativní nálady Norah Jonesové s temnou příchutí Nicka Cavea, později dojde i na ojedinělé rockovější pasáže. V pozadí po celou dobu nenápadně vystrkuje růžky prastaré blues.

Článek

Šestatřicetiletá americká country zpěvačka Alison Kraussová je v Česku podstatně méně známá než Plant, ale pokud jste viděli zdařilou americkou komedii Bratříčku, kde jsi, možná si vybavíte několik vynikajících skladeb, které nazpívala pro soundtrack.

Na albu Raising Sand rozhodně nedělá slavnému frontmanovi Led Zeppelin jen nějaké blonďaté křoví. Jde o desku dvou suverénních zpěváků, kteří se v určité fázi kariér perfektně stylově shodli a pro oba to musela být obohacující spolupráce. Přestože Led Zeppelin a sólové desky Kraussové jsou zdánlivě málo podobné, pod povrchem se jasně vyrýsovaly společné kořeny.

Obě hvězdy se v tichých meditativních skladbách skvěle doplňují, zpívají úsporně, ale emotivně. Podklad (basa-bicí-kytara) je neokázalý a naprosto přesně vystihuje, kde přidat a kde naopak ustoupit do pozadí. Ať už tomu říkáme folk-rock, country, blues, nebo jednoduše moderní americká lidovka, album se stoprocentně povedlo.

Anketa

Poslechněte si ukázky a oznámkujte je jako ve škole:
1
87,1 %
2
4,3 %
3
4,3 %
4
2,2 %
5
2,1 %
Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám