Hlavní obsah

Irák chce, aby v zemi zůstali američtí vojáci

BAGDÁD/WASHINGTON

Irácká vláda chce, aby se příští rok už neobnovoval mandát mezinárodních sil v Iráku, na jehož základě v zemi působí na 160 000 amerických vojáků. Místo toho chce uzavřít dvoustrannou smlouvu s USA, na jejímž základě by v zemi působilo dlouhodobě 50 000 amerických vojáků. Uvedli to dva vysocí iráčtí představitelé v zemi. Agentuře AP plán v pondělí potvrdil poradce prezidenta Bushe.

Článek

Podle obou vysokých iráckých představitelů ze dvou různých stran, kteří se v neděli účastnili uzavřeného brífingu parlamentu, a jsou obeznámeni s návrhem smlouvy mezi USA a Irákem, má smlouva zajistit stabilitu Iráku.

Američtí vojáci by měli zemi chránit jak proti hrozbám ze zahraničí, tak proti případnému převratu. AP uvádí, že jde o jednu z prvních náznaků, že se USA připravují na dobu po ukončení mandátu mezinárodní sil, na jejichž základě je v Iráku na 160 tisíc amerických vojáků.

Poradce amerického prezidenta George Bushe pro iráckou válku generálplukovník Douglas Lute potvrdil existenci návrhu smlouvy. Dodal, že jde o "množinu principů od nichž se budou odvíjet jednání".

Mluvčí amerického velvyslanectví v Iráku Mirembe Nantongo potvrdila, že iráčtí představitelé už v srpnu vyjádřili v politické deklaraci zájem o strategické partnerství s USA a o ukončení mandátu mezinárodních jednotek

Irák požaduje ukončení mandátu vojsk OSN do roka a s ním ukončení všech omezení pro zemi ze strany OSN a návrat plné suverenity. Mandát mezinárodních sil je od roku 2003 každoročně obnovován. Irácká vláda si přeje, aby byl mandát mezinárodních letos v prosinci obnoven naposled.

Pro Spojené státy je stabilita Iráku klíčová kvůli velkým zásobám ropy v zemi. Navíc by smlouva, podle níž by v Iráku dlouhodobě bylo dislokováno na 50 000 amerických vojáků, umožnila zvýšit tlak na Írán, který podle Washingtonu usiluje o jaderný arzenál. Irácká vláda se zase obává možného útoku Turecka na tábory kurdských separatistů na severu Iráku.

Chystaná smlouva by měla ošetřit politické, bezpečnostní i ekonomické oblasti. Lute ovšem varoval, že se smlouvou nemusejí být v Iráku spokojené všechny strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám