Hlavní obsah

Po úmrtí dvou mladíků zasáhly okolí Paříže nepokoje

– PAŘÍŽ

Smrt dvou mladíků při dopravní nehodě s policejním vozem vyprovokovala desítky jejich vrstevníků v neděli večer k útokům na policejní stanice na dvou pařížských předměstích. Podpálili jednu služebnu, několik automobilů a popelnic a poničili nádraží. Při zásahu proti nim bylo podle oznámení policejní prefektury zraněno 25 policistů a jeden hasič.

Článek

Nepokoje vyvolala srážka policejního vozu s patrně kradeným motocyklem, na němž jeli dva mladiství ve věku 15 a 16 let. Jelikož neměli přilby, utrpěli těžká zranění, kterým podlehli cestou do nemocnice.

Incident se udál na předměstí Villiers-le-Bel. Připomínal rozbušku jiných nepokojů na pařížských předměstích před dvěma roky. Tehdy zemřeli dva mladíci po zásahu elektrickým proudem v transformátoru, do něhož se schovali při policejním pronásledování. V tomto případě ale policisté dvojici nestíhali, byla to čistě dopravní nehoda, tvrdí francouzská policie.

:. Během policejní akce proti výtržníkům, kteří podpalovali nejen automobily, byla zatčena nejméně jedna osoba. FOTO: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Na předměstí Villiers-le-Bel přesto skupinky mladistvých po setmění zaútočily zápalnými láhvemi na místní policejní stanici a zapálily ji. V sousedním Arnouville-les-Gonesse vyrabovaly strážnici, několik obchodů a poničily nádraží.

Do těchto výtržností se podle odhadů zapojilo 50 až 100 mladých lidí. K zásahu proti nim byly povolány posily z Paříže a ze sousedních departementů. Zadrženo bylo nejméně sedm lidí.

Okolnosti nehody stále nejsou zcela jasné. Bylo ale oznámeno, že policejní inspekce byla pověřena vyšetřováním pro "neúmyslné zabití a neposkytnutí pomoci osobám v nebezpečí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám