Hlavní obsah

Kanadská výletní loď se u Antarktidy potopila

– LONDÝN

U Antarktidy se v sobotu ráno definitivně potopila výletní loď Explorer. Na její palubě bylo 100 lidí, 91 pasažérů a devět členů posádky. Všechny se podařilo evakuovat. Neštěstí způsobil páteční náraz plavidla do kusu ledu v blízkosti Ostrova krále Jiřího. Informovala o tom britská pobřežní hlídka.

Článek

"Explorer narazil do kusu ledu blízko Ostrova krále Jiřího, ten prorazil levý bok. V lodi je díra o velikosti pěsti," řekla Susan Hayesová  z kanadské společnosti Gap Adventures, která loď vlastní a pořádá výlety za ledovými krami.

Loď už opustili i kapitán a první důstojník, kteří se zpočátku snažili pumpami odčerpávat vodu, která dírou teče do plavidla, aby se loď nepotopila.

Lidi na palubě zachránila loď plující kolem

Mezi pasažéry bylo podle vyjádření Gap Adventures 23 Britů, 17 Nizozemců, 10 Australanů, 13 Američanů a 10 Kanaďanů. Další turisté pocházejí z Irska, Dánska, Švýcarska, Belgie, Japonska, Francie, Německa a Číny.

Pasažéry a členy posádky přijela zachránit loď Antartic Dream, která plula nedaleko. Všechny osoby se dostaly na palubu druhé lodi na záchranných člunech a jsou v pořádku.

Záchranná loď všechny odveze na chilskou základnu Presidente Frei, odkud budou letecky nebo po moři přepraveni do chilského přístavu Punta Arenas (2000 kilometrů jižně od Santiaga).

Havária se stala mezi Argentinou a Antarktickým poloostrovem. Záchrannou akci v místech na rozhraní Atlantského a Tichého oceánu koordinovali Argentinci, Britové a Američané.

:. Foto: Novinky s použitím Google. Kliknutím lze obrázek zvětšit.

Počasí v místě neštěstí je podle Catrella s ohledem na sezónu celkem dobré, ale studené. Teplota vody se blíží k bodu mrazu.

Inspekce na Exploreru zjistila nedostatky

Loď o výtlaku 2400 tun plula pod liberijskou vlajkou. Byla vyrobena v roce 1969 a podle odborné námořnické publikace Lloyds List vykázala při poslední inspekci v květnu pět závad.

Mezi nimi se objevily například nedostatečně vodotěsné uzávěry, problémy s údržbou záchranných člunů nebo chybějící plány plavidla pro případ nouze.

V březnu prohlížela plavidlo i chilská inspekce, která zjistila šest závad včetně dvou nedostatků týkajících se navigačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám