Hlavní obsah

NSZ potvrdilo zastavení Čunkova stíhání, jeho kauza končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo rozhodnutí státního zástupce Arifa Salichova zastavit trestní stíhání předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Ten čelil obvinění z korupce.

Článek

Právu to potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Foltán.

"Po přezkoumání věci ze strany trestního odboru Nejvyššího státního zastupitelství nebyl shledán důvod ke zrušení usnesení o zastavení trestního stíhání," řekl Foltán.

Nejvyyší státní zástupkyně Renata Vesecká také požádala zúčastněné strany, aby zveřejnily plné znění usnesení o zastavení stíhání, ona sama to udělat nemůže.

Čunek ČTK řekl, že je rád, že NSZ rozhodl tak, jak rozhodl. "K tomu můžu říct jedině to, že ten skutek se nikdy nestal. Je to falešné obvinění. Určitě to nebylo řízeno zhrzenou ženou, ale někým jiným," reagoval pro ČTKČunek.

O svém případném návratu do vlády nechtěl mluvit. "To není otázka těchto hodin," uvedl s tím, že o tom především bude diskutovat se stranickými kolegy.

Obvinění za údajné přijetí půl miliónu korun

Jihlavský státní zástupce Arif Salichov zastavil Čunkovo stíhání v úterý. Lidovecký předseda byl obviněn z přijetí půlmiliónového úplatku v roce 2002.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kauzu nejdříve vyšetřovalo olomoucké státní zastupitelství. Tomu ji pro chybné kroky Vesecká odebrala. Zdůvodnila to tím, že vyšetřování probíhalo tak, aby vedlo k obžalobě. Kauzu dostalo na starosti jihlavské státní zastupitelství. Jeho předseda Arif Salichov dospěl k tomu, že trestný čin spáchán nebyl a vyšetřování zastavil. Vesecká ale nechal případ znovu otevřít a zdůvodnění doplnit.

Poté, co Vesecká nechala případ znovu otevřít, Čunek rezignoval na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Nyní se spekuluje, zda se do vlády Mirka Topolánka vrátí.

Nejdůležitější okamžiky Čunkovy kauzy
9. února 2007Policie obvinila Čunka z přijetí úplatku.
27. dubna 2007Policie ukončila vyšetřování Čunkovy kauzy.
8. června 2007Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) odebralo kauzu přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělilo ji žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy.
20. června 2007ČSSD poté, co neprosadila sněmovní diskusi o případu, vyvolala hlasování o důvěře vládě. Kabinet je přežil.
6. srpna 2007Salichov zastavil Čunkovo trestní stíhání. Za nejzávažnější vadu vyšetřování označil počínání vyšetřovatele Milana Šošovičky.
25. října 2007Čunek bude z vlády odvolán až v případě, bude-li obžalován a jeho kauza skončí u soudu, uvedl premiér Mirek Topolánek.
1. listopadu 2007Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, protože bylo zastaveno předčasně. Čunek oznámil, že kvůli znovuotevření případu odejde z vlády. Demisi podal 7. listopadu.
20. listopadu 2007Jihlavský státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil Čunkovo stíhání.
21. listopadu 2007Lídři vládních stran se na schůzce věnované zdravotnictví shodli na tom, že případný návrat šéfa lidovců Jiřího Čunka do kabinetu není aktuální.
22. listopadu 2007Policisté navrhli obžalovat dva svědky z Čunkovy kauzy, kteří byli obviněni z křivého svědectví. Falešné alibi podle policie Čunkovi poskytli vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík a náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček. NSZ posvětilo krok Arifa Salichova zastavit stíhání
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského...

Výběr článků

Načítám