Hlavní obsah

Lidovci chtějí Čunka zpět do vlády

Právo, Novinky, dan, gö
PRAHA

Důvod, kvůli kterému musel šéf lidovců Jiří Čunek opustit vládu, podle řady lidovců rozhodnutím státního zástupce Arifa Salichova pominul. Čunek by se proto měl vrátit do čela ministerstva pro místní rozvoj a na post vicepremiéra. Podle prvního místopředsedy strany Romana Línka bude záležet na tom, zda to bude chtít Čunek a jak se dohodne vedení KDU-ČSL.

Článek

"Je to ale určitě jedna z možností," řekl Právu Línek. Čunek v úterý v prohlášení uvedl: "Zveřejněné rozhodnutí státního zástupce Arifa Salichova týkající se mé osoby potvrdilo to, co jsem říkal od samotného začátku kauzy: jsem nevinen a všechna obvinění byla vymyšlená."

Na dotaz Práva, zda se chce vrátit do vlády, uvedl. "Víc k tomu říkat nebudu." Před čtrnácti dny ale potvrdil, že jeho návrat na ministerstvo po případném ukončení trestního stíhání, je jednou z možností, jak obsadit uvolněné křeslo na místním rozvoji.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Hošek návrat Čunka do čela ministerstva pro místní rozvoj považuje za reálný. "Je logické, že by se to mělo touto cestou ubírat," řekl Hošek.

Také poslanec Jiří Carbol by uvítal, aby se Čunek do vlády vrátil. "Pan předseda z důvodů otevření toho případu odstoupil, a teď nevidím žádný důvod, proč by se nemohl do vlády vrátit," uvedl Carbol.

Kasal: záleží na koalici

Méně nadšení projevují Čunkovy straničtí kritici. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Kasala bude záležet, zda budou chtít Čunka zpět do vlády koaliční partneři. "Nejdříve by si to měl předjednat s premiérem, prezidentem a koaličními partnery, protože jejich případné odmítnutí by nás mohlo jenom poškodit," řekl Právu Kasal. Obdobně se vyjádřil i poslanec Pavel Severa.

"Je to rozhodnutí pana státního zástupce a k tomu se já nemohu vyjadřovat," řekl včera Právu a ČTK šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek. Podle něj záleží na koaličních partnerech a nejen na lidovcích, zda uvažovat o Čunkovu návratu do kabinetu. "My jsme se zatím o tom nebavili," řekl Jílek po jednání senátorského klubu. To náměstek ministra legislativní rady vlády a bývalý senátor Jiří Stodůlka má jasno. "Myslím, že tady není žádná překážka, aby se vrátil. Nic tomu nebrání," prohlásil. Rozhodnutí Salichova podle svých slov čekal.

Před časem to byli lidovečtí senátoři první, kteří vyzvali Čunka, aby rezignoval jak na vládní, tak na stranickou funkci. Čunek se včera jednání klubu nezúčastnil a pobýval ve Vsetíně.

Topolánek návrat nekomentuje

Premiér se k případnému návratu Čunka nechtěl vyjadřovat. "Zatím to nechce komentovat," řekla Právu tisková mluvčí vlády Jana Bartošová.

Vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas na dotaz Práva reagoval, že Salichovovo rozhodnutí respektuje: "Pak je tady samozřejmě otázka, aby kompletně celá záležitost příjmů a výdajů pana předsedy Čunka byla uspokojivě vysvětlena veřejnosti. Toto je výrazný krok tímto směrem." Politik podle Nečase musí umět vysvětlit každou korunu příjmů a výdajů. "Pak nevidím důvod, proč by se nemělo jednat o jeho návratu do vlády," dodal k Čunkovi Nečas.

Místopředseda Strany zelených Ondřej Liška si myslí, že Čunek neodešel z vlády jen kvůli vyšetřování údajné korupce, ale kvůli tomu, že přestal zvládat nakupené problémy a nedokázal je uspokojivě vysvětlit jak veřejnosti tak koaličním partnerům. "To klubko, které pan Čunek zapletl, se pouze jedním rozhodnutím určitě rozplést nedá," řekl Právu Liška.

Spekulace, že by se Čunek mohl po svém případně očištění vrátit do vlády, nechtěl Topolánek komentovat ani bezprostředně po Čunkově demisi. "V této chvíli není na stole diskuse o nějakém budoucím návratu Jiřího Čunka. Já jsem jasně řekl, že si přeji, aby ustál svou pozici ve vlastní straně, aby byl schopen vysvětlit vše veřejnosti, aby očistil své jméno. Co bude potom, v tuto chvíli neřeším a neřeší to ani Jiří Čunek," prohlásil Topolánek 7. listopadu.

Reklama

Související články

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského...

Výběr článků

Načítám