Hlavní obsah

Kosovo se patrně odtrhne, ve volbách vyhráli separatisté

– PRIŠTINA

V sobotu se v jihosrbské provincii Kosovo konaly volby. Své vítězství v nich ohlásil bývalý povstalecký velitel kosovských Albánců Hashim Thaci. Ten slibuje, že prosadí brzkou nezávislost provincie.

Článek

Demokratická strany Kosova (PDK) v sobotních parlamentních volbách patrně vyhrála. Podle předběžných výsledků zveřejněných nevládní organizací Demokracie v akci se pro jeho formaci vyslovilo 35 procent voličů, zatímco dosud nejsilnější kosovskoalbánské straně Demokratickému svazu Kosova (DSK) vyslovilo podporu 23 procent Albánců.

"Naším vítězstvím začíná nové století," řekl Thaci jásajícím stoupencům šest hodin poté, co se uzavřeli volební místnosti. "Pro Kosovo se dnes večer změnily časy. Začíná nová éra. Občané Kosova vyslali světu poselství, že mají demokratickou zemi připravenou se zapojit do evropské rodiny," zdůraznil Thaci, který má šanci stát se premiérem a být tím, kdo zemi přivede k nezávislosti. Bude ale zřejmě muset jednat o koaliční vládě patrně s DSK, jejímž zakladatelem byl dnes již zesnulý kosovský prezident Ibrahim Rugova.

Jednostranná nezávislost

Thaciho strana vítězí v době, kdy Srbové a kosovští Albánci jednají prakticky bez naděje na úspěch o budoucím statusu Kosova, jež je stále součástí Srbska, ale většinové albánské obyvatelstvo usiluje stále důrazněji o jeho nezávislost. Jednání by měla skončit 10. prosince, kdy má zprostředkovatelská mise složená ze zástupců USA, EU a Rusko předložit OSN závěrečnou zprávu s návrhem na budoucí uspořádání.

:. Hashim Thaci oslavuje vítězství své Demokratické strany Kosova (PDK). Foto: ČTK

Kosovští Albánci jsou ale rozhodnuti vyhlásit nezávislost jednostranně, pokud by tato jednání nevedla k závěru, jaký očekávají.

"Ihned po 10. prosinci vyhlásíme Kosovo jako nezávislou a svrchovanou zemi," řekl devětatřicetiletý Thaci.

Kosovští Srbové hlasování masově bojkotovali na výzvu Bělehradu, který nezávislost Kosova rozhodně odmítá. Stotisícová srbská menšina se od roku 1999, kdy skončil kosovský ozbrojený konflikt a provincie se dostala pod správu OSN, neúčastnili až na jednu výjimku žádných voleb.

"Srbové nehlasovali, aby nepřispěli k legitimizaci voleb organizovaných prozatímními (kosovskoalbánskými) institucemi," řekl mluvčí strany srbského premiéra Vojislava Koštunici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám