Hlavní obsah

Volby v Rusku budou bez mezinárodního dohledu

– MOSKVA

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nebude monitorovat parlamentní volby v Rusku, plánované na 2. prosince. Své rozhodnutí zdůvodnila "průtahy a restrikcemi" především při získávání víz, informovala v pátek agentura Reuters.

Článek

"Vzdor opakovaným pokusům o získání vstupního víza do Ruské federace pro experty a pozorovatele Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR), jsou (jim) vstupní víza neustále odpírána," praví se v e-mailovém prohlášení ODIHR, zaslaném z jeho varšavské úřadovny.

ODIHR je orgán OBSE pověřený sledovat svobodnost a rovnost voleb ve všech 56 členských zemích organizace.

OBSE informovala o bezprecedentních snahách Kremlu ovlivnit velikost a složení týmu pozorovatelů na konci října. Moskva v dopise žádala, aby mise měla nejvýše 70 lidí, a aby bylo předem dohodnuto, kdo to konkrétně bude. Organizace přitom obvykle o složení a velikosti své delegace nediskutuje. Své pozorovatele vysílá k volbám po celém světě, a to na pozvání hostitelské země. Naposledy se tak stalo v říjnu v Polsku.

Obecně se očekává, že volby v Rusku vyhraje Jednotné Rusko, jehož kandidátku vede Vladimir Putin, kterému vyprší prezidentský na jaře příštího roku. Putin tento týden prohlásil, že případné vítězství Jednotného Ruska ve volbách mu dá "morální právo" žádat po novém vedení země splnění úkolů, které stanovila ještě jeho administrativa.

Probíhající kampan před parlamentními volbami doprovází také iniciativa Za Putina!, která si klade za cíl ho přesvědčit , aby se po svém odchodu z funkce prezidenta stal vůdcem národa.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin se moci nevzdá. Chce být premiérem

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že bude stát v čele kandidátky největší politické strany Jednotné Rusko pro prosincové parlamentní volby. Díky tomu...

Výběr článků

Načítám