Hlavní obsah

Volkswagen Space UP! Blue jako vodíkový ekolog

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu se na ženevském autosalonu představil koncept minivozu Volkswagen Up! a posléze na další motoristické výstavě v Tokiu velkoprostorový Space Up!. Ještě ani nestačily oschnout barvy na stránkách časopisů, které o obou vozech psaly a už je tu další verze - Space Up! Blue.

Článek

Zase tak převratná novinka to není, protože jako základ byl vybrán klasický Space Up!, ale technika pohonu je už velmi zajímavá.

Více tepla, více energie

Tam, kam normálně oko nevidí je totiž mohutný systém vodíkového pohonu palivovými články. Ty mají vysokoteplotní charakteristiku, což znamená, že jsou menší a účinnější.

Současné palivové články jsou provozovány v takzvaném nízkoteplotním poli. Na membránách, kam vstupuje vodík, aby chemickou reakcí s kyslíkem vytvořil elektrický proud, je dosud pouze nízká teplota pracovního média. Pokud by se totiž zvýšila, přestane docházet k chemické reakci a membrány se naruší.

Proto se musí vozidla s tímto pohonem "tahat" s ohromnými chladícími systémy, které jsou dokonce větší, než mají turbodieselové motory. Navíc nízkou teplotou dochází k vysoušení membrán, takže musejí být uměle zvlhčovány.

:. Instalací palivových článků pod podlahu by se zenšil prostor pro cestující. Proto musela být zvýšena střecha vozu. (Foto: Volkswagen. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Nový systém Volkswagenu však zvýšil pracovní teplotu na 120 °C. Díky nové konstrukci palivových článků tak nedochází k degeneraci chemického procesu a membrán. Vysoká teplota, při níž se odpařuje chemickým procesem vytvořená voda, automaticky membrány zvlhčuje. Vysoká teplota navíc nepotřebuje tak nákladné a rozměrné chladící zařízení.

Elektromotor je bez emisí

Chemická reakce vodíku s kyslíkem je naprosto ekologická, protože výsledkem je elektrická energie a čistá voda. Elektřina je využívána pro pohon elektromotoru o výkonu 45 kW, který má maximální otáčky 10 000 ot./min. Nejvyšší točivý moment je 120 N.m.

:. Volkswagen Space Up! Blue (Foto: Volkswagen. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Volkswagen Space Up! Blue, i přes celkem vysokou hmotnost automobilu zapříčiněnou velmi hmotným poháněcím ústrojím, dokáže slušně zrychlovat. Stokilometrovou rychlost s pevným startem pokoří za 13,7 s a maximální rychlost je 120 km/h.

Dojezd vozu se skládá ze dvou částí. Pokud jsou Li-Ion akumulátory plně nabity (dají se nabíjet ze sítě), dokáže na ně Space Up! jet až 100 km. Na plné nádrže vodíku (3,3 kg) pak vyvine tolik energie, která "utáhne" vůz dalších 350 km.

Reklama

Související témata:

Související články

FRANKFURT: Mikroautomobil Volkswagen UP!

Volkswagen představil v úterý všechny hlavní novinky jednotlivých divizí koncernu v jeden den. Na tiskové konferenci byl jednoznačně největší zájem o nový...

Volkswagen UP! bude mít víc verzí

Nové mikroauto, které zatím jen v konceptu představil Volkswagen pod jménem UP!, nebude sám. Na tokijském autosalonu značka uvede jeho pětidveřovou verzi...

Volkswagen Space up! je už pro čtyři lidi

Volkswagen bude snad zase lidový. Jeho "malá rodina" se rozrůstá a po konceptu up!, který byl představen před šesti týdny na frankfurtském autosalonu se nyní...

Výběr článků

Načítám