Hlavní obsah

Urbanovou prý chtěli uplatit, ale odnést to měli policisté

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Pouhé tři hodiny letos v dubnu měla hlavní svědkyně v kauze šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka Marcela Urbanová možnost nahlížet jako poškozená do vyšetřovacího spisu v případu Čunkova velkého zastánce Romana Vaškůje. Vyšetřovatel této věci se totiž o několik dní později rozhodl změnit postavení Urbanové z poškozené na svědkyni, čímž jí další nahlížení do spisu prakticky znemožnil.

Článek

Učinil tak přesto, že policie Vaškůje podezírá z toho, že se Urbanovou snažil spolu s dalším komplicem podplatit, aby změnila výpověď vůči Čunkovi.

"Skutečně nevím, kdo v té kauze by měl být více poškozen, minimálně v rovině morální, než já, když ten člověk (Vaškůj) to dělal proto, jak dnes veřejně přiznává, aby mě znevěrohodnil a dokázal, že lžu," řekla Právu Urbanová.

Policisty nařkl z manipulace s výpovědí

Přerovský státní zástupce Miroslav Stoklásek, který případ Vaškůje a spol. dozoruje, se ve středu snažil Právu tento postup kriminalistů z protikorupční policie vysvětlit.

Podle něj jsou ve skutečnosti v případu poškozenými policisté, kteří s Urbanovou sepisovali původní výpověď v kauze Jiřího Čunka.

"Ten skutek tak, jak je kladen za vinu obviněným, je postaven trochu jinak, než jak je veřejně prezentován. Jeho podstata je taková, že jednání obou obviněných mělo směřovat vůči policistům," uvedl Stoklásek. Urbanovou však dodnes o tom nikdo neinformoval.

Vaškůj a jeho komplic údajně chtěli, aby Urbanová prohlásila, že její původní výpověď týkající se podplácení Čunka se nezakládá na pravdě a že ji právě k této výpovědi měli přimět policisté, kteří svědkyni vyslýchali. "Že výpověď v podstatě předpřipravili," podotkl Stoklásek.

Vaškůj skutečně poté, co jej policie v březnu obvinila z podplácení, nadržování a přípravy křivého svědectví, prohlásil, že celou akci připravil jako cílenou provokaci. Chtěli prý Urbanovou přimět, aby si sama řekla o úplatek, a tím se zdiskreditovala.

Podplácení prý nejsou vždy poškození

Advokátka Urbanové Klára Veselá-Samková namítá, že by klientka měla mít stejné postavení jako policisté. "Vždyť ona byla tím nástrojem, pomocí kterého chtěli obvinění tu práci policistů znevěrohodnit. Navíc právě mou klientku se snažili uplatit," uvedla.

Pro policisty je ale stěžejní skutek přípravy křivé výpovědi, nikoli snaha uplatit svědkyni. "U podplácení není osoba, která má být uplácena, automaticky poškozená," doplnil žalobce.

I kdyby se prý pozice Urbanové nezměnila, je její advokátka připravena podat na Vaškůje civilní žalobu na ochranu osobnosti. Podle Veselé-Samkové poškodil dobré jméno Urbanové.

Samotné vyšetřování případu Vaškůje a spol. se nyní chýlí k závěru. Státní zástupce Stoklásek očekává, že mu policie do 14 dnů pošle spis. Zda s návrhem na podání obžaloby, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám