Hlavní obsah

Julínek odvolal sedm ředitelů zdravotních ústavů

Novinky, znk
PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) odvolal sedm ředitelů státních zdravotních ústavů. Novinkám to v pátek potvrdil mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Článek

"Je to plánovaná věc," řekl Novinkám Cikrt. Důvodem je podle něj slučování ústavů, tím ubude i ředitelských míst.

Odmítl, že by ředitelé byli odvoláni pro jejich nesouhlas se slučováním zdravotnických zařízení. "Vůbec ne. Většina ředitelů odešla po dohodě, věděli o tom," dodal mluvčí.

"Ústavů je velmi mnoho, jejich činnost je neekonomická, stát je musí dotovat," okomentoval ministrův krok Hlavní hygienik Michael Vít. Vysvětlil, že existence těchto ústavů je ale zakotvena v zákoně a nelze je rušit. "Stát to proto udělá tak, že dva ústavy dohromady mají společného ředitele (...), který může ukládat určitě transformativní změny," poznamenal Vít.

Julínek již před časem uvedl, že plánuje sloučení některých nemocnic a zdravotnických zařízení. Ministerstvo chce podle něj soustředit specializovanou péči a "připravit zdravé nemocnice bez dluhů pro transformaci na univerzitní nemocnice".

Julínek už ve středu odvolal z funkce ředitele Ústavu hematologie a krevní transfúze Pavla Klenera. Podle ministra manažersky nezvládl připravované sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí, Klener však tvrdí, že se tak stalo kvůli jeho kritice ministra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám