Hlavní obsah

Vrchní žalobce před svým odvoláním udělil výtku Salichovovi

Právo, Radim Kijonka, Radim Vaculík
OLOMOUC

Dnes již bývalý šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan udělil před nedávnem písemně výtku jihlavskému okresnímu žalobci Arifu Salichovovi, který má na starosti dozorování vyšetřování korupční kauzy Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Dostal ji za své srpnové kritické a především emotivní vyjádření na adresu původních státních zástupců a policejních vyšetřovatelů, kteří na Čunkově případu pracovali.

Článek

"Je to zřejmě jeden z důvodů, proč byl nakonec Ištvan ze své funkce odvolán, protože si dovolil potrestat Salichova," řekl Právu olomoucký státní zástupce, který nechtěl být jmenován. Ištvana odvolal z funkce minulý týden v pátek ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), a to na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Olomoucké státní zastupitelství ještě v čele s Ištvanem udělilo Salichovovi výtku, kterou mu zapsalo do jeho karty žalobce, za jeho veřejnou kritiku severomoravských policejních vyšetřovatelů a státních zástupců, kteří podle něho odvedli na Čunkově případu velmi špatnou práci.

Ištvan vytýkal Salichovovi emotivní spekulace

Salichov na srpnové tiskové konferenci, kde zveřejňoval své rozhodnutí o zastavení Čunkova stíhání, prohlásil: "Tak tendenčně a jednostranně vedenou věc směřující k závěru o vině jsem ještě nezažil." Zřejmě ale některé své výroky přehnal. Alespoň tak o tom krátce po svém odvolání hovořil s Právem sám Ištvan.

"Rozhodoval jsem o tom já osobně. Poté, co jsem prozkoumal materiály z té tiskové konference včetně audiozáznamů. Nezjistil jsem, že by sice doktor Salichov výslovně kritizoval některé státní zástupce. Na druhou stranu jsem shledal, že uvedl některé nesprávné a příliš emotivní výroky, navíc často i spekulace. Neměl podle mě informovat veřejnost o svých pocitech a dojmech, ale jen o své činnosti. To jsem mu písemně vytkl. Jeho postup se mi zdál nesprávný," řekl Právu Ištvan.

Salichovovy výroky se už dříve nelíbily Janě Staňkové, šéfce přerovského okresního státního zastupitelství, jejíž úřad nejdříve nad vyšetřováním kauzy Čunek dohlížel. Podala proto podnět k prošetření tvrzení jihlavského žalobce k jeho nadřízenému - brněnskému krajskému žalobci Petru Coufalovi. Ten však stížnost Staňkové zamítl.

Staňková se však proti jeho rozhodnutí odvolala k nadřízenému Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci a to se nakonec rozhodlo Salichova potrestat.

Reklama

Související články

Kauzu Čunek odskákal vrchní žalobce Ištvan

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v pátek skončil kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka ve své funkci. Odvolací dekret mu osobně ještě dnes doručil...

Výběr článků

Načítám