Hlavní obsah

Renomovaný onkolog se vzepřel Julínkovi, byl odvolán

Právo, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve středu odvolal profesora Pavla Klenera z funkce ředitele Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Podle ministra Klener manažersky nezvládl připravované sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN). Podle Julínka Klener nesplnil úkol sloučit ústav s VFN a nepravdivě informoval zaměstnance i veřejnost. Renomovaný onkolog Klener řídil ústav od roku 2002.

Článek

"Pan ministr mi řekl, že jsem manažersky nezvládl situaci a nechci spolupracovat při přeměně ústavu," řekl Právu Klener bezprostředně po odvolání. "Na to jsem mu odpověděl, že spolupracovat chci, ale v žádném případě ne na likvidaci tohoto unikátního pracoviště," řekl Klener.

"Je to trest za názor, za to, že jsem se vzepřel ministrovi," dodal Klener. 

Julínek dal před časem ředitelům VFN a ústavu za úkol sloučení obou zařízení připravit. Vzniklá univerzitní nemocnice by se měla stát jedním ze základních kamenů pražského zdravotnictví.

Klener: Spojení s VFN by ústav poškodilo

"Ústav má mezinárodní akreditace a ty by v případě sloučení  s Všeobecnou fakultní nemocnicí, jak to prosazuje Julínek, zanikly. To by pacienty poškodilo," prohlásil Klener.

Ústav představuje vynikající spojení výzkumu s klinikou, což je pro pacienty naprosto neocenitelné.

Klener od středy tedy není ředitelem ústavu, ale nadále zůstává přednostou kliniky interní kliniky VFN. V té zůstanë do konce roku, kdy mu vyprší mandát a nového konkursu se vzhledem k věku již nechce zúčastnit.

Ostré odmítnutí Julínkova kroku ze strany ČSSD

Zásadní nesouhlas s odvoláním profesora Klenera z funkce vyjádřila ČSSD prostřednictvím svého ministra zdravotnictví Davida Ratha.

"Místo klidné diskuse o hledání co nejlepších řešení pro pacienty se ministr Julínek uchýlil k užití arogance moci a profesora Klenera odvolal z funkce jen pro to, že mu nechtěl aktivně pomáhat při poškozování zdraví a životů tisíců těžce nemocných pacientů," píše Rath v tiskovém prohlášení.

Ministr Julínek podle Ratha se svou arogancí, nekoncepčností a chaotičností stává vážným nebezpečím pro občany naší republiky. Rath zároveň vyzval premiéra Topolánka k odvolání Julínka.

Julínek chce ústav zachovat v rámci VFN

Podle Julínka ústav dál zůstane, léčebné kolektivy také, jen se překlipí do Všeobecné fakultní nemocnice. Tím podle Klenera ale zanikne část akreditací na mezinárodní úrovni.

Julínek také řekl, že na něj byl vytvářen nátlak napříč politickým spektrem, aby Klenera neodvolával. "Já mám ale odpovědnost za zdravotnictví."

Pacienti i zaměstnanci sbírají podpisy

Proti sloučení se postavili i pacienti ústavu, kteří sbírají podpisy na to, aby ústav zůstal samostatný. Už jich mají 2000 a do 14 dnů chtějí uspořádat demonstraci před ministerstvem zdravotnictví.

Klener řekl, že s pacienty o tom nemluvil. Vydedukovali to sami z toho, že ministr chce ústav rozpustit do Všeobecné fakultní nemocnice a s tím já souhlasit nemohu. Nechci spolupracovat na likvidací ústavu," poznamenal.

"Je to nebezpečná ukázka toho jak ministr reraguje na jiný názor," řekl Právu Václav Trojan, otec jedné z pacientek, která se zde léčí.

Ve hře jsou možná lukrativní pozemky

Obávají se toho, že uznávané zařízení zanikne. Důvodem podle nich může být to, že stojí na lukrativních pozemcích nedaleko Karlova náměstí. Druhou petiční akci pak pořádají zaměstnanci.

Pavel Klener

Přední český onkolog Pavel Klener se narodil v roce 1937. Vystudoval fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Mezi lety 1988 a 1990 působil jako přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, od roku 1990 pak stál v čele 1. interní kliniky. V letech 1989 až 1990 byl ministrem zdravotnictví a sociálních věcí, od roku 1990 a 1992 zasedal v České národní radě.

Petice v ordinacích považuje Julínek za problematické, vytvářejí prý atmosféru strachu. "Nemůžu za tím vidět nikoho jiného než vedení, které neplní své povinnosti," prohlásil před pár dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám