Hlavní obsah

Finský student zastřelil spolužáky a ředitelku, zemřel v nemocnici

HELSINKY

Sedm spolužáků a ředitelku školy zastřelil před středečním polednem 18letý finský středoškolák ve městě Tuusula 50 kilometrů severně od Helsinek, uvedla agentura Reuters. Útočník se po činu zabarikádoval ve školní budově, policie ho však později dopadla. Mladík se ale před tím ještě stihl střelit do hlavy. Na následky těžkých zranění později zemřel v nemocnici.

Článek

"Zabito bylo pět studentů, dvě studentky a jedna dospělá žena, ředitelka školy," řekl vpodvečer médiím policejní šéf Matti Tohkanen. Asi deset lidí utrpělo zranění, žádná z nich ale už údajně nejsou životu nebezpečná.

Učitelé potvrdili, že střelec byl studentem školy. "Bylo to neskutečné, žák, kterého jsem učil, běžel proti mě, křičel a měl v ruce zbraň," nemohl se ze zážitku vzpamatovat Kimo Kiuru, podle něhož útočník nejednal zmateně. "Pohyboval se systematicky po školních chodbách, klepal na dveře a střílel do nich," popsal dění uvnitř školy.

Ve chvíli střelby prý učil žáky osmé třídy, kterým poté pomáhal utíkat okny. V inkriminované době bylo ve škole několik stovek lidí. Policie později pachatele dopadla a okolo 15:00 SEČ obklíčení budovy odvolala.

Zločin avizovaný na internetu

Místní média dávají střelbu do souvislosti s videem, které střelec pod přezdívkou Sturmgeist89 (v němčině bojový duch) údajně umístil na internetové stránky YouTube. Na záznamu nazvaném "Masakr na střední škole Jokela - 11. 7. 2007" je podle agentury DPA nejprve zachycena škola, kde se incident odehrál. Poté počítačovým trikem vyletí do vzduchu a následně se na něm objevuje do ruda zbarvená fotografie muže mířícího zbraní na kameru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám