Hlavní obsah

Riceová brzdila Turky v plánu zaútočit na Kurdy v Iráku

– ANKARA

Americká ministryně zahraničí slíbila v pátek Turecku pomoc při potlačování kurdských separatistů ze Strany kurdských pracujících. Současně ale varovala Ankaru před vpádem na kurdský sever Iráku.

Článek

"Jsme přesvědčeni, že cokoli, co by mohlo destabilizovat sever Iráku, není v zájmu Turecka, není to v našem zájmu a není to ani v zájmu Iráčanů," řekla Riceová.

"Chápeme ale, že proti hrozbě PKK je třeba udělat něco účinného," dodala. Podle ní ale "efektivními akcemi míní akce, které mohou řešit hrozbu, ale situaci nezhoršují".

Riceová v Turecku jednala jak s ministrem zahraničí tak s premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem a sdělila, že řešení otázky si vyžádá "trpělivost".

Riceová jednala s tureckými představiteli před začátkem dvoudenní konference ministrů zahraničí zemí sousedících s Irákem, zástupců klíčových členů Rady bezpečnosti OSN a skupiny států G8 v Istanbulu o bezpečnosti v Iráku.

Turecký tlak

Byla pod silným tlakem Turků. Turecký parlament již odsouhlasil akci tureckých vojsk na severu Iráku, kde mají základny separatisté z PKK. Turecký ministr zahraničí Ali Babacan ve čtvrtek prohlásil, že akce tureckých bezpečnostních sil v Iráku, jejímž cílem by bylo zasáhnout základny separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) nebo bojovníky této formace, by nemohla být považována za invazi už proto, že PKK je označována za teroristickou organizaci. Na hranicích už čeká na rozkaz sto tisíc tureckých vojáků vybavených těžkou technikou.

Kurdové usilují o vytvoření státu, který by zahrnoval i další části historického Kurdistánu, které jsou nyní součástí právě Turecka a Íránu. PKK má na iráckém severu přes 3000 bojovníků. Ankara opakovaně obviňuje irácké kurdské úřady, že těmto lidem poskytují ochranu, což iráčtí Kurdové popírají. Jejich prezident Masúd Barzání ale řekl, že do Turecka nevydá jediného Kurda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám