Hlavní obsah

Dobře utajené skříně

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Skříně perfektně vyplňující prázdný výklenek, regály ode zdi ke zdi a maximálně využívající volný prostor. To jsou vestavěné skříně a policové systémy, které se hodí do každého bytu, hlavně do malého.

Článek

Vestavěné skříně nevyžadují volný prostor před nábytkem. Jejich relativní nevýhodou ale je, že otevřeme vždy jen část daného prostoru, protože dveře se pohybují po kolejnicích a zasouvají se za sebe. Pohybují se jako stojící nebo zavěšené. U lehkých dveří je vedení jen skluzem, kdy se křídlo posouvá svou vahou po dolní kolejnici, u těžších pohyb zprostředkují kolečka.

Zrcadlo zvětší prostor

Vizuálně nejdůležitější částí skříně jsou přední dveře. Ty přímo určují charakter a do daného prostoru by měly přesně zapadnout. Výrobci nabízejí množství variant a neustále je doplňují podle aktuálních módních trendů.

Pomocí zrcadlení se i poměrně malý prostor prosvětlí a zvětší. Foto Woodface

Mohou být se strukturou dřeva, prosklené, barevné z pletených přírodních materiálů anebo zrcadlové. Zrcadla použijeme nejen tam, kde je opravdu potřebujeme, např. v předsíni, ale i tam, kde bojujeme s nedostatkem prostoru.

Skříně v podkroví

Zařizovat podkrovní prostory je pokaždé velký oříšek. Sešikmená střecha komplikuje klasické řešení. Jednou z mála možností jsou právě vestavěné skříně. Dokážou přesně kopírovat úhel střechy a maximálně využít daný prostor.

Podkrovní místnosti se potýkají s nedostatkem místa pod zkosením střechy. Nízký prostor u atiky vyplníme policí. Foto Woodface

Místo podél nízké atiky vyplníme přesně vypočítanými skříňkami. Skříně a regály, které stavíme pod skosenou střechu, nikdy nemůžou být sériové, vždy jde o zakázkovou výrobu, případně o práci domácího kutila.

Jestliže používáme klasické stavebnicové prvky, přizpůsobíme je stavebním podmínkám pod střechou a jednotlivé skříňky stavíme jako dětské kostky na sebe.

Šatna nebo komora

Některé velmi malé místnosti nebo větší výklenky můžeme zařídit jako komoru či šatnu. Jako vstupní dveře nejlépe využijeme oblíbené posuvné. Vnitřní prostor pak maximálně vyplníme regály s nejrůznějšími vychytávkami, jako jsou drátěné košíky na pojezdových kolejničkách, sklopné šatní tyče nebo nejrůznější úchyty na smetáky, hadici vysavače a úklidové prostředky.

Vnitřní vybavení skříně na míru si uzpůsobíme přesně podle individuálních potřeb. Foto Indeco

Nezapomínáme ani na osvětlení. Vhodné jsou nastavitelné reflektorky, které seřídíme tak, aby dokonale nasvítily prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Pořiďte si originální skříň

Současné tendence ve vybavení interiéru samostatným šatním skříním moc nepřejí. Dnes spíš preferujeme uložení svršků v oddělených šatnách a v malých bytech,...

Úložný prostor - praktický i elegantní

Je zřejmé, že jedna skříň už dávno celé rodině nestačí. Moderní domácnost potřebuje mnohem více místa. Snad proto vznikl z jednoduché skříně důmyslný úložný...

Výběr článků

Načítám