Hlavní obsah

Zaorálek: Gatesova nabídka Rusku ohrožuje českou suverenitu

PRAHA

Místopředseda Sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek považuje za nepřijatelnou nabídku Spojených států Moskvě, aby Rusové mohli kontrolovat případnou instalaci plánované americké základny v Brdech. Přestože ministr obrany USA Robert Gates v Praze slíbil, že žádná americko-ruská dohoda se neobejde bez souhlasu české strany, Zaorálek vnímá takový postup jako snahu velmocí ohrozit českou suverenitu a "nepřípustný návrat bipolárního světa".

Článek

Zaorálek na středeční tiskové konferenci vyzval vládu Mirka Topolánka, aby Sněmovnu informovala, zda věděla už dříve o této nabídce Američanů. A pokud ano, proč o možné účasti cizích vojsk na českém území neinformovala parlament.

Čeká, že premiér se k této věci vyjádří nejpozději ve čtvrtek, kdy bude ve Sněmovně mluvit o stavu vyjednávání o radaru. Topolánek přímo na úterní tiskové konferenci s Gatesem ministrova slova o možné přítomnosti Rusů na amerických základnách v Polsku a Česku nekomentoval.

"Česká vláda mlčí, stejně jako mlčel Mirek Topolánek při 'tiskovce'," tvrdí Zaorálek. Se šéfem Pentagonu jednal kromě vládních politiků i předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Po setkání uvedl, že ho Gates nepřesvědčil, líbil se mu ale jeho pragmatický postoj.

Zaorálek: Washington a Moskva chtějí obejít NATO i EU

Zaorálkovi vadí, že se rodí dvoustranná dohoda mezi Washingtonem a Moskvou, která úplně obchází NATO i Evropskou unii. "Tím, že z toho vypadne aliance i EU, z toho vypadneme i my," uvedl stínový ministr zahraničí za ČSSD.

Takovou nabídku, kterou dostalo Rusko, podle něj Česko nikdy nedostalo, i když patří mezi blízké spojence USA. Gatesův slib, že veškeré kroky v jednání s Ruskem bude americká strana konzultovat s Prahou, považuje Zaorálek za nedostatečný.

Sobotka: Přítomnost Rusů by byl obrovský problém

I předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) označil případnou účast ruských vojáků na americké základně za obrovský problém pro Česko a prakticky nepřijatelnou možnost.

Samotná účast ruských vojáků na území republiky není podstatná, vadný je samotný princip amerického návrhu, reagoval na dotazy, zda by případně hlasoval pro pobyt Rusů v ČR. Pro mnohé vládní politiky je nepřijatelná samotná myšlenka, že by se Rusové vrátili na české území.

Spojené státy ve snaze uklidnit ruské obavy z protiraketové obrany ve střední Evropě navrhly, aby některé části jejich "deštníku" nebyly v plné pohotovosti. Štít byl byl plně aktivován, jen když by byla zaznamenána konkrétní hrozba z Íránu, řekl v Praze Gates.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám