Hlavní obsah

Nejlevnější auto na světě bude stát pod 60 000 Kč

Novinky,

Čínské automobilky se předhánějí v konstruování a produkci superlevných automobilů. Honba za tím naprosto nejlevnějším nabírá na obrátkách. Do světa se rozšířila zpráva, že se Byd Auto bude prodávat vůz za cenu pod 60 000 Kč.

Článek

Jedná se o zcela nový model Byd F1. Ten bude konkurovat zatím nejlevnějšímu vozu na čínském trhu Chery QQ3 s osmisetkubíkovým motorem, jehož cena začínala na 27 000 juanech (1 juan = 2,6 Kč). Další z ultralevných vozů stojí pak 30 000 juanů (Hafei Sai Bao, Suzuki WagonR, Little Noble).

Společnost Byd Auto původně oznámila, že jejich F1 bude stát 30 000 juanů, avšak nové informace z firmy hovoří o 23 000 juanech, v přepočtu tedy pod hranicí 60 000 Kč.

:. Pro porovnání: Byd F1 vlevo a Toyota Aygo vpravo. (Foto: Byd Auto a Toyota. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Automobilka se však nepoučila a stále se drží svého standardního systému konstrukce automobilů. Její model F1 nepokrytě připomíná Toyotu Aygo. Firma Byd je známá jako velký plagiátor. Model F8 je do detailu okopírovaným modelem Mercedes-Benz CLK. Mercedes hodlá Byd Auto za kopii žalovat. Jak se k okopírovanému vozu postaví Toyota, není jasné.

:. Už znak Byd Auto by mohl být právně napadnutelný. Inspirace znakem BMW je nepopiratelná. (Foto: Novinky. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Toyota zatím mlčí i v případě dalšího plagiátu, tentokrát ze strany značky Shuan Huang. Ta představila na frankfurtském autosalonu model, jehož karoserie je kompletně převzatá z modelu RAV4. Shuan Huang navíc již čelí žalobě ze strany BMW, které zase vadí model CEO. Jeho záď silně připomíná BMW X5.

Jako poslední velkou kauzu připomeňme jméno Little Noble. Soudní spor s ní je již v nejpokročilejším stadiu. Mercedes-Benz žaluje u čínských soudů i u mezinárodního soudu značku Shuan Huang za kopírování jejího vozu Smart Fortwo. Čínský výrobce automobil začal prodávat i přesto, že Mercedes před rokem pohrozil žalobami a sankcemi. Čínská strana však jen lehce pozměnila design a vůz do výroby nasadila.

Reklama

Související témata:

Související články

Představujeme čínské automobilky: Byd Auto

Tak pokud chcete poznat prototyp čínského kopírování fungujících značek, tak si pořádně prohlédněte znak značky Byd Auto. Je velmi podobný tomu od BMW, akorát...

Výběr článků

Načítám