Hlavní obsah

BIS potvrdila únik tajných dat

PRAHA

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) ve čtvrtek navštívila její sídlo a s ředitelem Jiřím Langem jednala o údajném úniku informací z této tajné služby. Komise zjistila, že skutečně došlo k ohrožení tajné služby. Část informací vynesl její bývalý příslušník. BIS se to dozvěděla po dvou letech a učinila kroky k nápravě. Ke zneužití informací údajně nedošlo.

Článek

Podle zjištění komise skutečně došlo k ohrožení tajné služby, část informací vynesl bývalý pracovník. BIS se to dozvěděla po dvou letech a učinila veškeré kroky k nápravě.

Ke zneužití informací došlo podle prvních šetření nedošlo. Informace unikly před třemi lety a tehdy šlo o informace tři roky staré. Existuje však podezření, že část uniklého textu chybí.

Již minulý týden se začalo únikem zabývat státní zastupitelství pro Prahu 1, které dalo podnět k šetření inspekci BIS. Podle mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové by měla první zprávu inspekce žalobcům předat do dvou týdnů.

Inspektoři tajné služby nyní ověřují, zda se případný pachatel nedopustil trestného činu ohrožení utajovaných skutečností, ať už úmyslně, nebo z nedbalosti.

Tajné informace nebyly zneužity

Mluvčí BIS Jan Šubert řekl, že uniklé tajné informace se nedostaly do prostředí, kde by mohly být zneužity. V současnosti jsou prý data opět pod kontrolou.

Ani Tejc, ani Šubert však nechtěli specifikovat, zda je má kontrarozvědka zpátky ve svých rukou.

Uniklé informace měly být předány třetí osobě

Bývalý pracovník chtěl podle Šubrta a Tejce informace předat další osobě a mít z toho prospěch. Případ už řeší státní zástupce a připravuje na exzaměstnance BIS trestní oznámení, uvedl Tejc.

Minulý týden se na veřejnost dostala zpráva, že z ekonomického odboru kontrarozvědky údajně unikly před více než dvěma lety tajné informace, a to včetně seznamu spolupracujících osob.

Podle serveru Aktuálně.cz únik tajných dat, která se objevila mezi podnikateli, BIS měsíce tajila. BIS tvrdí, že má data pod kontrolou.

Jako reakci na zveřejněné zprávy ředitel služby Lang požádal o jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS, která zasedala už ve středu.

Předseda komise Jeroným Tejc (ČSSD) a předseda sněmovního podvýboru pro zpravodajské služby Jan Klas (ODS) již dříve uvedli, že pokud informace tajné služby byly opravdu vyzrazeny, měl by Lang zvážit rezignaci.

Ekonomický odbor BIS se věnuje ochraně ekonomických zájmů státu. Řeší mimo jiné bezpečnostní otázky privatizací, prověřuje jednotlivé uchazeče o státní zakázky či monitoruje aktivity finančních skupin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám