Hlavní obsah

Spyra: vím o desítkách uplacených politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský lobbista Jacek Spyra byl minulý týden po čtyřech měsících ve vazbě propuštěn na svobodu. Je stíhán kvůli podvodu. Ve čtvrtečním chatu na Novinkách uvedl, že počet úplatných politiků, o kterých ví, vydá na dvouciferné číslo. Své vlastní obvinění a následný pobyt ve vazbě považuje za účelové.

Článek

Spyra se v roce 2005 zapletl do kauz souvisejících s politiky ČSSD v případu "pět českých na stole". Politiky nepřímo obvinil z korupce v souvislosti s kauzou Unipetrol.

V souvislosti s uplácením politiků na české politické scéně Spyra tvrdí, že žádné politiky neuplácel, ale naopak zná politiky, kteří upláceni byli. "Politiky jsem neuplácel, ale vím o počtu politiků, kteří byli upláceni, a to číslo je dvouciferné," uvedl.

Na dotaz, co si myslí o důvodech svého uvěznění, uvedl: "Uvěznění je účelové, stal jsem se asi nepohodlný pro některé lidi." Ze samotného pobytu ve vazební věznici má příšerný pocit, také hodně zhubl. Ve vazbě se údajně zabýval svojí vlastní osobou a psal knihu.

Je stíhán za podvod. Podle policie chtěl úplatek 10 miliónů korun po majiteli Agrofertu Andreji Babišovi. Za to mu sliboval, že jej zbaví vyšetřování v Polsku v kauze Unipetrol. Babiš vše nahlásil policii a ta Spyru zatkla.

Do povědomí vešel v roce 2005, kdy se sešel s tehdejším šéfem kabinetu premiérů ČSSD Zdeňkem Doležem, který po něm údajně chtěl úplatek pět miliónů. Spyra v té době zastupoval společnost Seta, která stála o koupi Unipetrolu. Doležel za sumu "pěti českých na stole" sliboval schůzku s premiérem. Unipetrol získala polská PKN Orlen.

Gross prý ovlivňoval zastupitelství i soudy

Bývalého premiéra Stanislava Grosse považuje za velmi vlivnou osobu v oblasti justice a prohlásil o něm, že je schopen ovlivňovat policii a státní zastupitelství se soudy. "Jsem si tím jistý. Byl dlouho ministrem vnitra a pohyboval se ve vrcholné politice," uvedl.

Pitr je prý nevinen

Odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra považuje za neviného a v této souvislosti hovoří o zcela jasném ovlivňování české justice prostřednictvím osoby expremiéra ČSSD Jiřího Paroubka a jeho výroků o Pitrovi jako o "nepříteli státu a ústavy".

"Po těchto výrocích byl pan Pitr odsouzen na osm let stejným soudcem, poté co ten samý soudce zprostil pana Pitra obvinění."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám