Hlavní obsah

V kauze vraždy Politkovské byl zatčen člen tajné služby

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská prokuratura ve středu obvinila devět lidí z podílu na vraždě ruské novinářky Anny Politkovské. Mezi obviněnými je také podplukovník Federální bezpečnostní služby (FSB) Pavel Rjaguzov, který byl poprvé zatčen už v srpnu, ale tehdy se prý jeho případ netýkal kauzy zavražděné novinářky. Informovala o tom agentura ITAR-TASS.

Článek

"Rjaguzov byl oficiálně obviněn na základě článku o zneužití úřadu. Jedná se o případ, kdy předal informace o místě pobytu Šamilu Burajevovi, bývalému šéfovi Ačchoj-Martanovského okresu v Čečensku. Burajev poté předal adresu vrahům (Politkovské)," uvedl nejmenovaný zdroj, který citovala agentura.

Představitel generální prokuratury Vjačeslav Smirnov upřesnil, že mezi obviněnými jsou také tři bratři Machmudovové, kteří jsou obviněni ze spoluúčasti na vraždě. Nic zatím nebylo oznámeno o čtyřech zbývajících obviněných.

Investigativní novinářka Politkovská, která často kritizovala politiku prezidenta Putina v Čečensku, byla zastřelena loni 7. října, když vcházela do domu, v němž bydlela na moskevském sídlišti. Obránci lidských práv v Rusku i ve světě si myslí, že za její vraždou stály ruské tajné služby. Kreml bez důkazů naznačuje, že zločin spáchali nepřátelé Ruska v zahraničí.

Ruští vyšetřovatelé už před časem oznámili, že vědí, kdo Politkovskou zavraždil. Případ prý je objasněn, ale problém je údajně usvědčit celý řetězec pachatelů od zadavatele přes organizátory až po vykonavatele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám