Hlavní obsah

Nobelovu cenu za mír dostali Al Gore a panel klimatologů

– STOCKHOLM

Bývalý americký viceprezident Al Gore a Mezivládní panel pro změny klimatu IPCC dostali v pátek Nobelovu cenu za mír. Varují před následky oteplování.

Článek

Udělení ceny oznámil Nobelův výbor. Devětapadesátiletý Gore byl nejčastěji zmiňovaným favoritem ze 181 nominovaných kandidátů.

Podle severských komentátorů je Goreovo ocenění uznáním jeho úsilí o zmírnění negativních dopadů lidské činnosti na životní prostředí.

Radost z udělené ceny měl například ministr životního prostředí Martin Bursík: "Al Gore použil svoji politickou autoritu viceprezidenta USA zcela ve prospěch propagace tématu klimatických změn. Věnoval společenskému a politickému prosazení politiky na ochranu klimatu významnou část života a udělal ohromnou práci."

Albert Gore který byl za vlády Billa Clintona v letech 1993-2001 americkým viceprezidentem, se v posledních letech intenzivně věnuje ochraně životního prostředí. Poté, co v roce 2000 těsné prohrál v prezidentských volbách s Georgem Bushem, přednáší po světě o problematice globálního oteplování, které označuje za "nejhorší krizi, které svět nyní čelí".

Na toto téma napsal několik knih. Objevil se i v dokumentu o oteplování Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima, který letos dostal Oscara. Vyšel i v knižní podobě. Gore se letos také podílel na pořádání série koncertů Live Earth, které měly zvýšit povědomí o hrozbách klimatických změn.

Gore se ekologii se začal věnovat na konci 80. let. V roce 1992 vedl americkou delegaci na ekologickém summitu v Riu, kde prohlásil, že "záchrana životního prostředí musí být ústředním organizačním principem světa po skončení studené války". Ve stejném roce vyšla jeho kniha Země na misce vah: Ekologie a lidský duch (česky 2000).

Gore pochází z rodiny politiků

Albert Arnold Gore se narodil 31. března 1948 ve Washingtonu v rodině politiků. Po bakalářském studiu na Harvardu sloužil dva roky ve Vietnamu jako válečný zpravodaj. Po odchodu do civilu v roce 1971 se stal reportérem novin The Tennessean a začal studoval religionistiku a později i právo na Vanderbiltově univerzitě.

Studium nedokončil a v roce 1976 zahájil politickou kariéru jako člen Sněmovny reprezentantů za stát Tennessee. Od roku 1984 zaujal za Tennessee místo v Senátu.

V roce 1988 se neúspěšně pokoušel získat za demokraty nominaci na prezidentský úřad, o které uvažoval i v roce 1992. Nakonec se rozhodl nekandidovat a vítězný Clinton si ho vybral za viceprezidenta.

V administrativě Clintona proslul nejen jako bojovník za životní prostředí ale také jako propagátor internetu. Nyní je šéfem kabelové a internetové televize Current TV.

Letos vyšla další Goreova kniha The Assault on Reason (Útok na rozum), ve které se pouští do tvrdé kritiky Bushovy vlády. A vydání knihy někteří politologové označili za skrytý počátek kampaně Gorea před prezidentskými volbami v roce 2008. Gore návrat do politiky nevyloučil.

Reklama

Související témata:

Související články

Al Gore šíří nepříjemnou pravdu o světě

Orkán, který se prohnal minulý týden i územím Česka, jen podtrhl závažnost změn klimatu, na který ve filmu Nepříjemná pravda (Inconvenient Truth) upozorňuje...

Výběr článků

Načítám