Hlavní obsah

Čunek vystěhováním Romů neporušil zákon

Právo, ČTK, zr
VSETÍN

Bývalý starosta Vsetína a současný šéf lidovců Jiří Čunek neporušil zákon, když město pod jeho vedením vystěhovalo několik romských rodin. Právo o tom informoval zdroj, který si nepřál být jmenován. S případem je dobře obeznámen, protože patří do skupiny lidí, kteří podali trestní oznámení na Čunka. Policie v těchto dnech vyšetřování případu uzavřela a konstatovala, že se nestal žádný trestný čin.

Článek

Zhruba patnáctičlená skupina zahrnuje např. vystěhované Romy Václava Zástěru a Karla Gábora z Vidnavy, divadelníka Břetislava Rychlíka, bývalou pracovnici prezidentské kanceláře Janu Chalupovou nebo proromského aktivistu Václava Zástěru.

Oznámení obsahovalo podezření ze zneužívání pravomocí veřejného činitele, hanobení rasy, pomluvy, omezování osobní svobody, vydírání, útisku a podvodu.

Policejní komisař Libor Kostka odmítl své rozhodnutí o uzavření případu komentovat.

V několikastránkovém zamítavém usnesení policista Kostka staví především na detailním zkoumání rozporů v tvrzení vystěhovávaných Romů.

Ombudsman se Romů zastal

Jeho závěry jsou v rozporu například se zjištěním veřejného ochránce lidských práv Otakara Motejla. Ten letos na jaře prohlásil, že vystěhováním Romů došlo k zásahu do základního práva na respektování rodinného a soukromého života.

Neplatiči byli přestěhováni ze zchátralého pavlačového domu z centra do kontejnerových domů na okraji města. Část rodin pak radnice vystěhovala do Vidnavy, Vlčic a Staré Červené Vody na Jesenicku, kde jim přes realitní kancelář koupila rozpadající se domy. Ty budou Romové splácet 20 let.

Romské organizace uvedly, že lidé, které Čunek vystěhoval, byli nuceni podepsat kupní smlouvy na nové byty pod nátlakem. Dodaly také, že ne všichni vystěhovaní neplatili nájem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám