Hlavní obsah

TÉMA: Záměna dětí v třebíčské porodnici

Případ záměny novorozenců, který se odehrál na konci minulého roku v třebíčské porodnici, obrátil naruby životy dvou mladých rodin. Na začátku stálo hospodské hecování o skutečném otcovství. Poté, co se podezření na záměnu holčiček potvrdilo, dohodly se obě rodiny, že si své děti navzájem vrátí. Po deseti měsících láskyplné péče.

Článek

Na záměnu přišli rodiče z Jabloňova na Žďársku, Libor Broža a Jaroslava Trojanová. Druhou rodinou jsou mladí manželé Jan a Jaroslava Čermákovi z Přibyslavic na Třebíčsku.

Pochybnosti o tom, že něco není v pořádku, začali mít rodiče ze Žďárska okamžitě proto, že oba jsou tmaví, kdežto holčička je blondýnka. Překvapilo je i to, že podle ultrazvuku se jim mělo narodit velké dítě, nepravá dcera ale vážila pouhých 2,6 kilogramu.

Otec pak zpochybnil své otcovství u soudu. Soud mu dal zapravdu. Matka ale přísahala, že otcem dítěte je. Soud proto nechal prověřit i její DNA a vyšlo tak najevo, že ani ona není matkou dítěte, které si přivezla z porodnice.

Následně Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou zamítl žalobu na popření otcovství Libora Broži. Broža není otcem malé Nikoly, kterou vychovává se svou partnerkou Jaroslavou Trojanovou. Podle soudce je Broža biologickým otcem dítěte, které vychovávají jiní manželé. V kauze záměny dětí tak padl první oficiální rozsudek.

Z Nikolky bude Verunka

Poté, co se zjistilo, kdo jsou biologičtí rodiče dívky, se obě rodiny sešly. Asistovaly jim přitom sociální pracovnice a psycholožka.

Na utajované schůzce v Jihlavě se rodiče dohodli, že si dcery vymění. Dětem současně změní nejen příjmení, ale i křestní jména. S psycholožkou se rodiny rozešly, vadilo jim to, že je nutila k příliš rychlé výměně. Matkám, které jsou ve špatném psychickém stavu prý doporučila, aby dětem na zahradě vykopaly symbolický hrob.

"Holčičky jsme si navzájem pochovali a vyfotili. Vyměnili jsme si navzájem telefonní čísla a další schůzky si již budeme organizovat sami," řekl po návratu ze setkání Libor Broža. Jak poznamenal, oba páry, věkem přibližně stejné, si padly do oka. "Jsou to pohodáři," liboval si Broža.

Rodiny se seznamují

Rodiny se nakonec dohodly, že si budou dívky vyměňovat tak, aby každá z nich měla obě děti současně, a ty si na sebe a nové prostředí zvykly. Veronika a Nikola tak cestují mezi Jabloňovem a Přibyslavicemi.

"Nedokážu si výměnu vůbec představit, zní to hrozně. Bude to muset být formou nějakých schůzek," uvedl Jan Čermák. Oba otcové přiznali, že zatím neměli čas na výměnu zkušeností, nevědí ani, co mají například děti rády. Právě k tomu budou sloužit společné pobyty.

Na první takový pobyt odjely manželské páry v úterý do penziónu v Kadově ve Žďárských vrších. Zde si pod odborným vedením psycholožky osvojovaly potřebné znalosti a řešily možné problémy faktického předání dětí.

"První den byl zaměřený na smíření se maminek se samotným faktem předání dětí. Rodiče se pak navzájem informovali o zvycích dětí a jejich životním rytmu," uvedla klinická psycholožka Olga Hinková, která rodičům pomáhá situaci zvládnout. Program druhého dne se podle ní již točil kolem faktického předání dětí: jak to bude reálné zejména časově tak, aby to bylo ku prospěchu dětí. "Společně hledáme řešení, aby utrpení bylo pro všechny co nejmenší," řekla odbornice.

Jak se vyvíjel případ záměny dětí
9. prosince 2006Jaroslavě a Liborovi z Jabloňova na Žďársku se narodila v třebíčské nemocnici dcera Nikolka. Ve stejný den se v porodnici narodilo pět dětí, čtyři holčičky, jeden chlapec.
10. prosince 2006personál rodičům oznamuje, že se při vážení stala chyba a Nikolka neváží 3,30 kilogramu, ale jen 2,65 kg.
březen 2007Libor podstupuje testy DNA, má podezření, že není otcem Nikolky. Oba rodiče jsou černovlasí, dítě blonďaté. Test si objednává přes internet. Výsledek podezření potvrzuje.
17. zářítesty podstupuje i matka. I její jsou negativní - je jasné, že nejsou rodiče Nikolky. Nemocnice se posléze snaží jednat s rodiči, aby případ nezveřejňovali.
2. říjnapřípadem se začínají zabývat třebíčští kriminalisté.
3. říjnarodina z Jabloňova veřejně oznamuje, že bude požadovat odškodnění 10 miliónů korun. Za každý měsíc bez svého dítěte milión.
4. říjnavychází najevo, že druhá rodina vychovávající "nesprávné" dítě žije v Přibyslavicích. I tato matka se jmenuje Jaroslava, což mohlo být příčinou chyby. Podařilo se domluvit první setkání rodičů zaměněných dětí. Na této schůzce se rodiče dohodli, že děti se k vlastním rodičů dostanou nejpozději do Vánoc.
6. říjnaJan Čermák, otec dívky z Přibyslavic, oznámil, že byl 9. prosince při porodu na porodním sále a vše si fotil. Snímky dokazují, že dítě nebylo označeno. Vedení porodnice má podezření na tři tamní zaměstnance.
7. říjnaOtcové zaměněných holčiček se domluvili, na společném trávení víkendů obou rodin.
8. říjnaVedení porodnice původně podezírá ze záměny dětí čtyři zaměstnance, lékaře a tři sestry. Během dne se počet podezřelých rozroste na dvacet osob. Samotné vedení třebíčské nemocnice a kraje Vysočina se rodinám dětí omluvilo.
9. říjnaMinistr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) prohlásil, že rodiny postižené záměnou dětí by měly dostat odškodné. Rodiny se sešly v penzionu ve Žďárských vrších, kde si pod vedením psycholožky připravovaly faktické předání dětí.
11. říjnaOkresní soud ve Žďáru nad Sázavou zamítl žalobu na popření otcovství Libora Broži. Podle soudu je Broža biologickým otcem dítěte, kterého vychovávají jiní manželé.

Nemocnice dala výpovědi

Za záměnu novorozenců jsou zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků, oznámilo 12. října po ukončení kontroly vedení třebíčské nemocnice. Pochybení se týká zejména pozměňování zdravotní dokumentace.

Matky obou děvčátek porodily krátce po sobě 9. prosince časně ráno. Sestry zhruba tři hodiny po porodu předaly matkám nevlastní děti. Na druhý den se při vážení zjistilo, že nesouhlasí původní údaje o hmotnosti obou holčiček. Sestry proto data pozměnily, nestala-li se záměna, nezkontrolovaly.

Vedení nemocnice rozvázalo s jedním zdravotníkem pracovní vztah, další dvě osoby dostaly výpověď s převedením na jinou pracovní pozici, jiným byla udělena napomenutí.

Mezi zdravotníky zodpovědnými za záměnu jsou i lékaři. Všechny osoby jsou z porodnického a gynekologického oddělení nemocnice.

Podle informací kraje se v třebíčské nemocnici loni narodilo 1041 dětí.

Vedení nemocnice a kraje Vysočina se obou rodinám za pochybení už dříve omluvilo. O výši finanční satisfakce budou zástupci kraje a nemocnice s rodinami ještě jednat.

Trestní stíhání nepravděpodobné

Podle právníků je trestní stíhání nepravděpodobné. "Pokud záměna nebyla úmyslná, tak nejde o trestný čin. V případě, že by to bylo úmyslné, jednalo by se o trestný čin poškozování cizích práv. Dokázat však, že šlo o úmysl, je v tomto případě v podstatě nemožné," řekl Právu advokát Jiří Teryngel.

Podle mluvčího rodiny Broži a Trojanové Milana Smejkala by ale právní kvalifikace trestného činu by mohla znít i jako "ublížení na zdraví z nedbalosti". Psychická újma je a bude totiž obrovská. Stejně tak to však může být poškozování cizích práv.

Broža dříve uvedl, že za každý měsíc výchovy cizího dítěte bude požadovat milión korun, dohromady tedy deset.

Reklama

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Výběr článků

Načítám